Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.11.2010.
16:45
Blic A

I psiholozi pomažu obolelima od raka

Kad čovek oboli od karcinoma, ta bolest pogađa ne samo njega, već i porodicu. To je situacija u kojoj je na probi sve u vezi sa životom pacijenta i njegovim bližnjima. Zbog toga je bitno da Srbija ima besplatnu telefonsku liniju za psihološku podršku obolelima od malignih bolesti, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

 
Psihološka pomoć obolelima od raka i njihovim porodicama: Tomica Milosavljević
 


 

Važno je da se zna da u ovom sistemu niko nije zaboravljen, pa čak ni oni najteže oboleli. Treba da znaju da imaju ne samo doktora koji ih leči već i nekoga ko ima vremena da ih sasluša i da pomogne savetom, rekao je Milosavljević u intervjuu „Blicu“.


Telefonska linija

 

Prvi put u Srbiji uvedena je telefonska linija 0800-202-303 za psihološku podršku obolelima od maligniteta, u okviru projekta „Srbija protiv raka“.

Psihološka podrška onkološkim pacijentima i porodicama je pored lečenja, usluga koja im je omogućena u trenucima kada prolaze kroz šok i suočavaju se sa dijagnozom, u trenucima straha, usamljenosti, kada se bolest pogoršava i kada prognoze nisu optimistične.


"Dijagnoza maligne bolesti, dugo lečenje i terapija ozbiljno narušavaju emotivnu stabilnosti pacijenta. Ljudi različito reaguju kada saznaju da imaju rak. Za nekoga je maligna bolest stres, za nekoga životna kriza, dok neki dijagnozu i lečenje doživljavaju kao traumu", objašnjava Milosavljević.


Koja su najčešća pitanja i šta je to što pacijentima zadaje najviše problema?

"To su uglavnom problemi u komunikaciji sa članovima porodice ili sa zdravstvenim radnicima. Većina njih ima strah od smrti, vraćanja bolesti, prisutni su neizvesnost, patnja zbog gubitka nekog od članova porodice, nepoverenje u odnosu na lekara zbog nedovoljno informacija. Česta su i pitanja o nastanku raka, preispitivanja o sopstvenoj odgovornosti za nastanak bolesti. Ima mnogo osetljivih pitanja. Ali, činjenica je da je za prvih deset dana bilo 286 poziva u 264 sata rada. Najmlađi korisnik bio je trinaestogodišnji dečak, čija se baka javila zbog njegovih svađa sa obolelim ocem".

Zdravija ishrana


- Kampanja „Srbija protiv raka” ima za cilj promenu ponašanja. Nećemo nikada smanjiti broj tumora pluća ukoliko ne smanjimo broj aktivnih pušača. U Srbiji treba očekivati rezultate za desetak godina, ali ukoliko istrajemo u promeni ponašanja. To znači da treba da smanjimo broj pušača, gojaznih. Treba da se zdravije hranimo sa bar pola kilograma svežeg voća i povrća svakog dana, da se više krećemo, da izbegavamo rizične faktore ponašanja. U sedam dana, treba da bar dva dana jedemo crveno meso, a ostatak da bude belo, živinsko ili riba. Da ne puštamo decu da jedu brzu hranu na ulici. Onda ćemo imati rezultat, tvrdi Milosavljević.


Kolika je učestalost malignih bolesti u Srbiju?


"Mi smo zemlja koja je po učestalosti malignih bolesti na srednjem nivou u odnosu na Evropu. Nismo uspeli da zaustavimo rast i da počnemo da smanjujemo broj obolelih od malignih tumora. To su uspele Francuska, Nemačka i još desetak zemalja. One su između 1985. i 2000. godine sprovodile ozbiljne programe za kontrolu raka i time preokrenule trendove. Smanjili su broj pušača, radili na promeni načina ponašanja, uveli preventivne preglede, ali i uložili mnogo više novca. Francuska je za pet godina uložila 700 miliona evra, što bi, srazmerno veličini, za našu zemlju trebalo da iznosi oko 140 miliona evra, samo u implementaciju jednog skrining programa".


S obzirom na to da se dugo priča o uvođenju nacionalnih skrining programa, kada ćemo biti u stanju da počnemo da ih sprovedimo?


"To je teško i komplikovano. Od 27 evropskih zemalja, samo u 14 su uvedeni skrininzi. Mi smo uradili pilot-projekat za dojku, grlić materice i debelo crevo. S ponosom mogu da kažem da smo od Evropske unije prvi dobili novac za projekte Hitne pomoći, maligne bolesti i za borbu protiv narkomanije. To je suma od oko šest miliona evra za uvođenje skrininga. Plan je da tokom 2011. godina skrining programi počnu da se sprovode na nivou cele zemlje".


Da li naše zdravstvo ima kapaciteta i potrebnu dijagnostiku za borbu protiv raka?


"Imamo mnogo više nego ranije. I razvijaćemo se. U 2011. očekujem da privatno-javnim partnerstvom obezbedimo dodatne kapacitete. Možemo istrgnuti iz konteksta i reći da je aparata za zračenje malo. Ako to tako posmatrate, onda morate da krenete od onoga gde smo bili. Imali smo pet aparata. Danas imamo 13 aparata i 12.000 zračenih ljudi. Imamo više stotina lekova na pozitivnoj listi i 3.500 registrovanih medikamenata. Za poslednjih 10 godina desila se revolucija u lekovima. Danas je lečenje pacijenta koji ima rak debelog creva 120 puta skuplje nego ranije".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online