Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.10.2010.
08:00
T. Zečević - Vesti A

Srbijom hara rak grlića materice

Tri vrste raka - dojke, debelog creva i grlića materice bukvalno kose žensku populaciju u Srbiji - otkriva ginekološki hirurg dr Jovan Rudić iz beogradske Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front". I dok su uzroci karcinoma dojke i debelog creva za savremenu medicinu i dalje nepoznanica, doktor Rudić kaže za Vesti da je "nevaspitano i primitivno" oboleti od raka grlića materice.

Ovaj stručnjak meteorskog uspona i blistave budućnosti kaže to zbog toga što su jedino za ovu vrstu tumora uzroci nastajanja poznati medicini, a otkrivanje jednostavno, bezbolno i jeftino, što može da se dijagnostikuje u svakoj ambulanti u Srbiji. No, i pored toga, situacija je dramatična jer smo se prošle godine izjednačili po broju obolelih žena sa Albanijom.

Doktor Jovan Rudić
 


- Uskoro ćemo biti vodeći u Evropi i po broju novootkrivenih i umrlih od ove vrste raka. Da bude poraznije, to je jedini ženski karcinom za koga tačno znamo uzrok nastajanja, od HPV virusa koji se prenosi polnim putem. To je vrsta raka koja se otkriva na najjednostavniji način - Papanikolau testom, za koji je potrebno imati samo dva štapića, gazu i špatulu. Kolposkop aparatom, koji nam omogućava da i grlić materice, vidimo s uvećanjem. Obe metode su bezbolne, besplatne i traju svega nekoliko minuta - u čudu priča Rudić.


Ali, i pored uloženih napora, opremljenosti ambulanti, domova zdravlja i bolnica, osposobljenosti svih ginekologa ova vrsta raka poprima obrise epidemije. Doktor Rudić otkriva još jednu činjenicu:


- Sve je besplatno u svakoj zdravstvenoj ustanovi. Žene mogu da dođu kod doktora kad god to hoće, da biraju vreme, dan, doba godine, da telefonom zakažu pregled. Da samo jednom godišnje dođu na kontrolu ovu vrstu raka koja hara Srbijom. A one ili uopšte ne dolaze ili se javljaju lekaru kada je karcinom u poodmakloj fazi. Stoga mislim da je jedino rešenje u zakonskoj obavezi kao, recimo u Norveškoj, u kojoj je ovaj rak iskorenjen, pa njihovi hirurzi godinama ne vrše operaciju te vrste.


Iako su ženama obezbeđene sve vrste privilegija, ističe dr Rudić, ni bičem se ne mogu naterti na besplatne, bezbolne kontrolne preglede koji su najbolja prevencija i skreće pažnju na još jednu opasnu pojavu. Pre desetak godina ova vrsta raka bila "rezervisana" za žene srednje životne dobi i starije, a sada su na udaru i mlade žene.
 

Obolela studentkinja


Dr Jovan Rudić ukazuje na jedno posebno zabrinjavajuću činjenicu, a to je da od karcinoma grlića materice oboleva sve više mladih žena.
- Nedavno sam operisao jednu studentkinju. Taj uznemirujući primer navodim kako bih skrenuo pažnju na dramatično stanje koje se može prevazići prevencijom, edukacijom žena i uvođenjem obaveznog predmeta zdravstveno vaspitanje - kaže dr Rudić.

 

Krenuo iz Bijelog Polja


Doktor Jovan Rudić rođen je 1974. godine u Bijelom Polju u kome je završio osnovnu školu i gimnaziju, Medicinski fakultet u Beogradu, kao i specijalizacije iz ginekologije. Kratko je radio u bjelopoljskoj bolnici i Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, odakle prelazi u GAK "Narodni front". Kao hirurg, razvijao se pod budnim okom nenadmašnog ginekologa akušera-hirurga profesora dr Dušana Stanojevića i danas predstavlja budućnost naše ginekološke hirurgije. Oženjen je i ima dvoje dece.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online