Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.10.2010.
08:00
Mondo A

Operacije gojaznih o trošku RZZO u februaru

U Multidisciplinarnom centru za lečenje gojaznosti Kliničkog centra Srbije svake srede obavljaju se pregledi i sprovodi terapija kod ekstremno gojaznih pacijenata. Oni za koje tim vrhunskih stručnjaka proceni da im je neophodno operativno lečenje, biće u februaru 2011. podvrgnuti i hirurškom zahvatu, pišu "Novosti".

Posle hirurškog lečenja oseća se kao ponovo rođen. Na drugi način razmišlja o hrani, nije gladan... A gubitak telesne mase produžava i život

U razgovoru za "Novosti" doc. dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije, kaže da je Republički zavod za zdravstveno osiguranje obezbedio novac za prvih 30 operacija. Stručnjaci iz Norveške operisaće tri, a ostale pacijente zbrinuće naši stručnjaci u saradnji sa kolegama iz Osla.

"Pored ekstremne gojaznosti, ovi pacijenti imaju i druge udružene bolesti, pa njihovo lečenje iziskuje rad od endokrinologa do hirurga, nutricionista, dijetetičara, psihologa i psihijatara", objašnjava dr Bajec.

"Tehnički smo potpuno obučeni za tu vrstu hirurgije. Naši specijalisti usavršavali su se u svetskim centrima, a pre mesec dana 12 lekara iz KCS bili su u Oslu i videli sve procedure rada tamošnjeg centra."

Sada se, ističe sagovornik "Novosti", nove metode svode na stavljanje prstena oko želuca radi njegovog sužavanja, i bajpas malog dela želuca koji se povezuje sa tankim crevom, što je i dalo najbolje rezultate.

"Reč je o ozbiljnoj hirurškoj proceduri, koja je tehnološki za 21. vek", precizira dr Bajec.

Zahvat se radi laparoskopijom, minimalnom invanzivnom hirurgijom. Metod omogućava da se ogroman rezervoar želuca smanji kako bi primao malu količinu hrane. Pacijent posle intervencije ne oseća glad, a hrana brzo prelazi u tanko crevo. Neophodne materije iz hrane pravilno se iskoriste, a ostatak koji bi gojio pacijenta brže odlazi kroz digestivni trakt.

Doktor Bajec ukazuje da je hirurgija samo jedan segment u lečenju ekstremno gojaznih osoba. Kao i svuda u svetu, i u KCS se obavlja preoperativna priprema pacijenata.

"Bitno je da on hoće i psihološki da sarađuje. Posle hirurškog lečenja oseća se kao ponovo rođen. Na drugi način razmišlja o hrani, nije gladan... A gubitak telesne mase produžava i život."

U Srbiji ima između 10.000 i 15.000 ljudi koji su pregojazni i kandidati su za operaciju, a hirurška procedura za jednog pacijenta Fond koša oko 3.000 evra.

Zahvati će se raditi na Prvoj hirurškoj klinici, i u toku je rekonstrukcija operacionog bloka i odeljenja gde će ležati operisani pacijenti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online