Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.09.2010.
08:00
Tanjug A

Vitamin B protiv Alchajmerove bolesti

Demencija kod obolelih od Alchajmera usporena je za 30 odsto, pa čak i do 50 odsto kod onih bolesnika koji su dobijali visoke doze vitamina B6 i B12, kao dodatak prehrani, pokazala je studija koju je proveo Oksford prodžekt (Oxford Project).

Visoke doze vitamina B6 i B12 usporavaju demenciju kod obolelih od Alchajmera
 

Odavno je poznato da vitamin B, odnosno vitamini B-kompleksa, zatim vitamini C i E mogu biti korisni kod lečenje Alchajmerove bolesti, ali do sada nije bilo sistemskih istraživanja.

Prema studiji koju je nad 186 osoba proveo Oxford Project, smanjivanje mozga obolelih od Alchajmera usporeno je 30, a čak i do 50 posto kod onih bolesnika koji su dobijali visoke doze vitamina B, odnosno folne kiseline, B6 i B12 u obliku dodataka prehrani, preneo je zagrebački "Večernji list".

- Bilo bi vrlo pozitivno kad bi vitamin B uistinu bio toliko delotvoran jer bi to bila vrlo jeftina terapija, komentariše istraživanje docent dr Ninoslav Mimica, psihijatar i predsednik Udruženja za Alchajmerovu bolest Hrvatske, ali i ističe da se vitamini propisuju tek kad su simptomi bolesti vidni, što je, kako je kazao, prekasno za preventivu.

Rezultati istraživanja koji su premašili sva očekivanja lekara revolucionarni su zbog preventive, naime mozak bi se mogao unapred zaštititi od propadanja, a upravo to, čini se, rade ovi vitamini.

Brže izumiranje moždanih ćelija povezuje se s visokim nivoima homocisteina, materije koja se nalazi u krvi, a određeni vitamini B-kompleksa kontrolišu nivo te materije.

- Nedostatak folne kiseline smatra se najčešćim uzrokom povišenog homocisteina, a folna kiselina je dobra strategija prevencije i terapije. No ovu dozu teško je dostići svakodnevnom ishranom pa se adekvatnoj ishrani preporučuju dodaci kao sigurnije rešenje, rekao je Mimica.

Kao terapija hiperhomocisteinemije, folnoj kiselini se dodaju i vitamini B6 (5 mg) i B12 (1 mg), objasnili su nutricionisti. Vitamini B-kompleksa mogu se naći u mesu, ribi, jajima i zelenom povrću.

Uz ta saznanja i s obzirom na to da je reč o vitaminima, a ne o lekovima, prevencija od Alchajmerove bolesti mogla bi započeti već pri dijagnostici blagog kognitivno oštećenja mozga, tj. početnom stadijumu demencije, piše list.

Posle 60. godine mozak se prirodnim putem smanjuje za pola odsto godišnje, ali blago kognitivno oštećenje brzinu udvostručuje, a s Alchajmerovom bolešću je čak 2,5 posto godišnje.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.09.2010. 19:08
Dobro je da se pise o ovoj bolesti jer je nama koji se "borimo" sa obolelim svaka informacija dragocena.Drago mi je da je obelezen svetski dan ove bolesti i kod nas, i formiran sajt demencija.rs sa korisnim savetima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online