Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.01.2019.
09:00
Sponzorisani tekst A

Laparoskopska operacija ciste na jajniku za brži opravak

Ciste na jajniku su česta pojava u toku fertilnog perioda (od 15. do 45. godine). Većina žena bar jednom u toku života ima cistu na jajniku, a neke su i posebno sklone ovoj pojavi pa ih imaju prilično često. Uglavnom se radi o bezbolnoj i bezopasnoj pojavi koju je potrebno pažljivo kontrolisati.

Promo
 

Vrste cista na jajniku i simptomi

Folikularna cista se razvija tako što folikul iz jajnika ne otpusti jajašce već se zakači i ostane kao cista na jajniku. Korpus luteum cista nastaje kao udubljenje nakon pucanja folikula. Ova cista može da izazove bolove i krvarenje, ali obično sama nestane kroz nekoliko nedelja. Ukoliko se to ne desi potrebno je hirurško odstranjivanje.

Dermoidne ciste na jajniku se formiraju od neoplođenih jajnih ćelija. One nisu česte, ali kada se dogode mogu da budu izuzetno velike, čak i po desetak centimetara u prečniku.

Ciste na jajniku uglavnom prolaze asimptomatski i otkrivaju se prilikom ultrazvučnog pregleda kod ginekologa. Naravno, velike ciste pacijentkinje osećaju kao pritisak u donjem stomaku, dok je jak bol i krvarenje ozbiljno upozorenje za hitnu operaciju. Pored bola cista može da uzrokuje mučninu i povraćanje.

Ginekolozi posebnu pažnju posvećuju uvrtanju jajnika sa cistom jer zbog mogućeg prekida u dotoku krvi može da dođe do odumiranja jajnika i infekcije. U tim slučajevima uklanja se ceo jajnik. Pacijentkinja u tom slučaju najčešće ima osećaj jakog bola sa desne strane i mučninu.

Kod nekih pacijentkinja stvara se više cista na jednom jajniku i tada govorimo o policističnim jajnicima. Pacijentkinje tada mogu imati problem sa neplodnošću, neredovne menstruacije i hormonske promene koje uzrokuju pojačanu maljavost i promenu boje glasa. Ciste na jajniku prestaju da se formiraju u menopauzi.

Razlozi za operaciju ciste

Ciste na jajniku se operišu ukoliko je veličina ciste preko sedam centimetara i pritiska druge organe u stomaku. Ozbiljan razlog za operaciju predstavlja uvrtanje ili pucanje ciste i jajnika. Zatim ukoliko cista nije nestala nakon tri meseca praćenja bez tretmana, a pacijentkinja je za to vreme imala dve ili tri menstuacije.

Pacijentkinje se upućuju na hitnu operaciju ciste i ukoliko osećaju jak bol i krvarenje između ciklusa. Naposletku, najvažniji razlog za operaciju je sumnja lekara da se radi o karcinomu jajnika. Tada se najčešće primeti neobičan izgled ciste na jajniku ili postoje dodatni razlozi za sumnju na karcinom jajnika.

Operacija ciste i oporavak

Atlas opšta bolnica primenjuje minimalno invazivnu metodu (laparoskopsku) operacije cista na jajniku. Na taj način se ujedno vrši provera stanja organa u karlici vizuelizacijom (potvrda dijagnoze) i uklanjanja ciste na jajniku ili karcinom.

Laparoskop i ostali instrumenti se uvode u stomak kroz nekoliko malih rezova, veličine pet- šest milimetara, a za to vreme hirurg operaciju prati na velikom ekranu. Ukoliko se radi o vrlo velikoj cisti, ipak je neophodno da se ona izvadi otvorenom metodom (laparatomijom). Operacija se najčešće izvodi u stanju opšte anestezije i traje do sat vremena.

Pacijentkinja nakon laparoskopske operacije ciste na jajniku u nekim slučajevima može biti puštena kući isti dan, a u nekim se pušta sutradan. Oporavak nakon laparaskopskih operacija traje znatno kraće nego što je slučaj sa operacijama otvorenom metodom. Ožiljci od operacije su mali, diskretni i vremenom potpuno izblede. Pacijentkinja treba da miruje u kućnim uslovima oko nedelju dana i da izbegava fizičko naprezanje narednih mesec dana.

Atlas opšta bolnica pruža mogućnost da u jednom danu obavite svu potrebnu dijagnostiku i pripremu za operaciju. Lečenje bez čekanja je od velike važnosti, naročito ukoliko postoji sumnja na karcinom janika. Prijatan ambijent bolnice i ljubazno medicinsko osoblje učiniće da vam operacija ciste na jajniku protekne bez stresa i nelagodnosti.

Za dodatne informacije pozovite telefon: +381 11 85 88 88.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online