Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2009.
12:07
N. Jokić - Vesti A

Ugradnjom silikona sprečavaju rak dojke

Kragujevački plastični hirurzi uspešno koriste novu metodu.

Svakoj četvrtoj ženi, kojoj je u kragujevačkom Kliničkom centru silikonskim implantatima rekonstruisana dojka zbog kancera, urađeno je to iz preventivnih razloga.

Prema rečima dr Gorana Azanjaca, plastičnog hirurga, žene koje imaju genetsku predispoziciju i, prema medicinskim standardima, ostale visoke faktore rizika, uklanjaju se mlečne žlezde i tkiva iz dojki i u sačuvanu kožu se ugrađuju imlantati. Na taj način rizik da žena u budućnosti oboli od maligne bolesti svodi se na minimum.

Spasonosna operacija: Dr Goran Azanjac

- Žena spada u visokorizičnu grupa ako su majka i baka po ženskoj liniji imale kancer dojke. Zatim, ako ima fibricistične dojke, adenome i fibroadenome, kao iako su već rađene intervencije uklanjanja cista i čvorića.

Ukoliko se na osnovu histopatoloških nalaza zaključi da se radi o predkanceroznom promenama pacijentkinja je kandidat za takvu operaciju.

Tako se u velikom procentu sprečava pojava i razvoj maligniteta - kaže dr Goran Azanjac, plastični hirurg u Kliničkom centru u Kragujevcu.


Jednoj četrdesetogodišnjoj bankarskoj

Po uzoru na svet


Ugradnja implantata ili profilaktička mastektomija, kako se stručno zove ova operacija, u svetu se odavno primenjuje i zbog toga je u pojedinim zemljama smanjen broj novootkrivenih slučajeva. U Kragujevcu se obavlja od pre dve godine. Za to vreme blizu 50 pacijentkinja ne samo iz Kragujevca, vec i iz Ćuprije, Jagodine, Čačka, Paraćina, Užica, odlučilo je da pokuša da predupredi ovu tešku bolest, koja je vodeća po smrtnosti kod žena.

službenici ova operacija je urađena prošle godine. Nakon smrti majke, koja je imala rak dojke, otišla je na detaljne preglede i tada joj je rečeno da spada u visokorizičnu grupu.


- Saopšteno mi je da imam promene na dojci koje su predkancerogene i da vremenom mogu da prerastu u maligne.

Dugo sam razmišljala i na kraju odlučila da unapred spasavam glavu. Bolje mi je bilo da istrpim ovu operaciju i koliko toliko se zaštitim od bolesti, jer znam kroz kakve je muke prošla moja majka i na kraju nije preživela - kaže ova bankarka.


Godišnje se u kragujevačkom Kliničkom centru uradi oko 25 ovakvih operacija, koje se stručno zovu profilaktička mastektomija.

Kod medicinski opravdanih operacija, silikonske implantate plaća Fond za zdravstveno osiguranje. Mnoge žene ne znaju da uopšte postoji takva mogućnost i provedu godine u strahu da li će iz zadesiti slična sudbina njihovih majki ili baka.


- Niko sa stopostotnom sigurnošću ne može garantovati da neće doći do kancerogenih promena, ali je faktor rizika u tom slučaju sveden na minimum. Svaka žena, koja ima pozitivnu porodičnu anamenzu i kojoj je predočeno da može da se razboli, treba da razmišlja o preventivnoj operaciji. Ukoliko je medicinski opravdana, besplatna je - dodaje dr Azanjac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online