Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.11.2017.
07:30
Vesti A

Dobrobiti banje Rusanda: Zdravlje iz lekovitog blata

Banja Rusanda se nalazi u Vojvodini, u srednjem Banatu, na severnoj obali istoimenog jezera u naselju Melenci. Od Zrenjanina je udaljena 16 km, a 91 km od Beograda. Kompleks banje nalazi se u prelepom parku borova, bagrema i lipa, na obali istoimenog jezera. Sastoji se od pet objekata za smeštaj paviljonskog tipa i raspolaže sa ukupno 303 postelje.

Promo
Odmor za dušu i telo: Banja Rusanda

Prema planu mreže zdravstvenih ustanova, banja Rusanda je razvrstana kao Specijalna bolnica za rehabilitaciju. Zbog prepoznatih kapaciteta i prirodnih resursa razvijen je zdravstveni turizam u smislu lečenja, sportske medicine, rekreacije i prevencije u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja.

Kvalitetan peloid - lekovito blato, stručni kadar, savremena oprema, prirodno okruženje obezbeđuju banji visok stepen tržišne konkurentnosti. U banji radi 18 lekara, od toga je 14 lekara koji su specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, četiri lekara opšte prakse, oko 60 medicinskih sestara i tehničara, kao i oko 60 fizioterapeuta i radnih terapeuta. Osim medicinskog osoblja, u banji radi i nemedicinsko osoblje (kuvari, konobari, serviri, tehnička služba, ekonomsko-finansijska i pravna služba).

Promo

Načini terapije

Terapija lekovitim blatom se odvija na nekoliko načina:
- u vidu opštih blatnih kupki, polukupki (kupanje u lekovitom blatu)
- blatne imerzije (potapanje pojedinih delova tela)
- blatna pakovanja u folijama (za pojedine delove tela ili za celo telo)
- lokalna blatna pakovanja
- elektroforeza blata
- primena u kozmetici

Osnovna delatnost banje je medicinska rehabilitacija sa neuropsihološkom rehabilitacijom, kao i fizikalna terapija. Indikaciona područja su: oboljenja i povrede centralnog i perifernog nervnog sistema, oboljenja i povrede kostiju, zglobova i mišića, kožna oboljenja, pre svega psorijaza, prevencija deformiteta dečjeg uzrasta.

Promo
 

U okviru fizikalne terapije, pored kineziterapije (različite vrste vežbi) i radne terapije, raspolaže najsavremenijim aparatima za elektroterapiju, magnetoterapiju, laseroterapiju, terapiju ultrazvukom. U sklopu hidro-bloka se nalazi zatvoreni bazen za rehabilitaciju, kade za podvodnu masažu, jakuzzi i biserne kupke, kao i četvoroćelijske kupke (kombinovana primena hidro i elektroterapije).

Blato iz jezera Rusanda ima jedinstven fizički i hemijski sastav. Poseduju sertifikate koji potvrđuju kvalitet blata i lekovitost s tačno definisanim indikacijama za njegovu balneološku primenu u terapijskim tretmanima.

Poseban raritet predstavlja činjenica da se blato iz jezera vadi sa čamca na tradicionalan način i nakon upotrebe se sakuplja i vraća u jezero. Na taj način banja aktivno učestvuje u očuvanju ovog dragocenog prirodnog lekovitog faktora.

Uživanje uz tamburicu

Gosti banje Rusanda tokom sezone na terasi mogu da uživaju uz zvuke tamburaškog orkestra Melemi i folklornog ansambla KUD Kolo Melenci, koji izvode muzičko-zabavni program karakterističan za ovo podneblje.
Banja Rusanda sarađuje s udruženjem Melenački talenti, koje okuplja veliki broj kreativnih ljudi i koje predstavlja asocijaciju postojećih organizacija u selu. Suveniri sekcije kreativaca Na dar mogu se kupiti u kiosku banje. Izrađuju se od drveta i drugih materijala i oslikavaju. Mogu se izraditi i po porudžbini. Organizuju se književne večeri, slikarske kolonije, izložbe slika.

U banji Rusanda posebna pažnja posvećuje se preventivi nastanka bolesti. Korisnicima su u okviru usluga spa-wellnessa omogućeni odmor, relaksacija, detoksikacija i rekreacija.
U ponudi su dnevni i vikend paketi, kao i pojedičane njellneš usluge.

U okviru wellness i spa usluga primenjuju se pakovanja lekovitim mineralnim peloidom, razni vidovi fizikalnih procedura, tretmani savremenim radiofrekvencijskim Green-IRF aparatom, Green-press aparatom, različite vrste masaže, boravak u body-therm kabini, u zatvorenom bazenu, masaže u bisernoj ili jackuzzi kadi, relaksacija na tepidarijumu ili toplom krevetu, kao i druge vrste relaksacije, vežbe disanja, uz individualno prilagođenu ishranu.

Promo
 

Važno je istaći da se Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda nalazi u Parku prirode Rusanda zaštićenom području II kategorije. Obuhvata zaslanjeno jezero Rusanda, koje predstavlja jedinstveni dragulj banatske ravnice. To je najveće zaslanjeno jezero u Srbiji. Vodu u jezeru odlikuje visok salinitet koji iznosi 40 do 60 odsto što je čini slanijom od morske vode.

Legende iz prošlosti

O lekovitosti blata govore mnogobrojne legende iz prošlosti. Najpoznatija je legenda o devojci Roksandi koja je u jezeru izgubila verenički prsten i dok ga je tražila izlečila je bolne zglobove. Po njoj je jezero dobilo ime Rusanda.
Godine 1867. lekovitost ove banje otkrio je paroh Nikola Bibić i kao učen čovek tog doba je poslao mulj i vodu iz jezera na analizu u Beč. Stručnjaci su, pre svega profesor Šnajder, potvrdili lekovitost blata iz jezera u Carskoj akademiji u Beču i uočili da blato iz jezera Rusanda ne zaostaje po kvalitetu i lekovitosti u odnosu na banje Marijenbad i Francesbad. Te davne 1867.godine sagrađeno je i prvo kupatilo. Od tada se banja ubrzano razvija, početkom XX veka imala je četiri hotela sa preko 80 postelja. Banja nije bila samo lečilište, već i centar kulturnih zbivanja i mondenskog života. Šezdesetih godina XX veka banja postaje zdravstvena ustanova.

Dubina jezera je oko 1-1,5 m. Dno je pokriveno prirodnim lekovitim blatom koje se koristi u terapijske svrhe više od 150 godina kod oboljenja koštano-zglobnog sistema, pre svega degenerativnog reumatizma, kožnih i ginekoloških oboljenja.

Okolinu jezera nastanjuje oko 220 vrsta ptica od kojih neke predstavljaju i zaštićene vrste.
Šetnja je najlakši i najbezbedniji put do dobrog zdravlja. U banji Rusanda gosti mogu uživati u šetnji Stazom zdravlja i velikim parkom koji je ispresecan brojnim stazama.

Kontakt Rusanda

TELEFON:+381(0)23 3150401
RECEPCIJA: +381(0)23 3150409
EMAIL:office@banjarusanda.rs




 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online