Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
00:30
Vesti A

Čuda kubanske medicine

Bila sam veoma iznenađena kada sam shvatila da građani Srbije smatraju da se na Kubi leči samo rak pluća. Zato moram da napomenem da kubanska medicina obuhvata mnogo više raznovrsnih terapija. Mi imamo razvijene tretmane za lečenje osoba obolelih od karcinoma mozga, vrata, jednjaka, ždrela, unutrašnjih organa, debelog creva, pankreasa, raka kože....

Privatna arhiva
Goran Puljezević i dr Anabeli Estavez Garsija sa pacijentom iz Srbije

Ovo na početku razgovora za "Vesti" ističe dr Anabeli Estevez Garsija, onkolog i istraživač, profesor na Medicinskom fakultetu u Havani. Podseća na još neke činjenice, koje mogu da imaju dragocen značaj za pacijente koji teško mogu da pronađu odgovarajuću terapiju za svoje boljke:

- Naša zemlja je jedina na svetu koja ima Institut za angiologiju gde se leči dijabetično stopalo, takođe jedini na svetu postižemo uspeh u lečenju bolesti retinopatija pigmentoza, vitiliga, psorijaze... Kada je reč o dijabetičnom stopalu, uspeli smo da ovim bolesnicima spasimo nogu i izbegnemo amputaciju kod više od 250.000 ljudi.

Uz konstataciju da pomenute terapije nemaju propratne posledice, naša sagovornica napominje da su urađene kliničke studije čiji je cilj pronalaženje leka za kolorektalni kancer, kao i rak jajnika, pluća i dojke.

- Nadamo se da ćemo uskoro ponuditi nove terapije - rekla je Anabeli Estevez Garsija.

Po spas na Kubu, osim iz Srbije, dolaze ljudi iz Amerike, Kanade, Turske, Kine... Sve državne institucije rade sinhronizovana istraživanja, pa nije čudo što se terapije koje sprovode kubanski stručnjaci smatraju čudotvornim.

Po spas samo preko Ambasade

Goran Puljezević, osnivač agencije Konsulta al futuro (Consulta al Futuro), objašnjava kako građani Srbije mogu da odu na lečenje na Kubu:

- U ovoj zemlji se do sada lečio mali broj pacijenata iz Srbije i naša gošća, dr Garsija, izrazila je žaljenje zbog toga. Kaže da na Kubi postoji spremnost da se pomogne većem broju naših sugrađana obolelim od teških bolesti. Jedino ispravno je da se ide zvaničnim putem, preko Ambasade Republike Kube u Beogradu. Ambasada zainteresovane upućuje na agenciju Consulta al futuro koja jedina ima ugovor sa Asocijacijom lekara Kube, zvaničnom lekarskom organizacijom. U tom slučaju pacijent zaista ima sve obezbeđeno, od trenutka dolaska na aerodrom u Havani osiguran je doček, prevoz, smeštaj, ishrana. Kubanskim zdravstvenim institucijama je svaki pacijent važan i izuzetno vode računa o onima koji ukažu poverenje kubanskom zdravstvu.

Zainteresovana Evropa

Rad agencije Consulta al Futuro je ograničen samo na srpske državljane. Pacijenti iz bilo koje zemlje mogu uz agencijsku podršku da zvanično stupe u kontakt sa lekarima sa Kube i da dobiju stručno mišljenje, ili da po dogovoru sa tamošnjim lekarima otputuju na lečenje. Već smo imali iskustva sa pacijentima iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Mađarske, koji su uz naše posredovanje ostvarili saradnju sa kubanskim lekarima, napominje Goran Puljezević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online