Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.05.2017.
00:30
Vestionline, stil.rs A

Ova semenka sprečava stvaranje tromba, čisti creva, čuva kosu od opadanja!

Asirci, Vavilonci i stari Egipćani koristili su ga kao lek protiv ćelavosti, zujanja u ušima, zubobolje i išijasa, a danas je nezaobilazan sastojak mnogih peciva, namaza i slatkiša.

pixabay.com
Višestruko je značajna namirnica za žensko zdravlje

Magične reči koje izgovara Ali-baba ispred pećine sa skrivenim blagom: "Sezame, otvori se!'' inspirisane su upravo susamovim mahunama koje se, kada semenke sazru, otvaraju vrlo eksplozivno.

Jača živce

Zbog velike koncentracije fitosterola, koji je najbliži hemijskoj strukturi holesterola, moćan je regulator nivoa masnoća u krvi. Pored toga, fitosteroli imaju sposobnost da smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma i poboljšaju imunitet. Ulje susama je odlično za prevenciju stvaranja tromba, a zbog lecitina koji pozitivno deluje na nervni sistem preporučuje se kod umora, depresije i povećanja energije dok magnezijum smanjuje migrenske glavobolje i normalizuje ritam spavanja.

Iako je težak za osetljiv stomak, treba ga povremeno jesti jer je savršen čistač organa za varenje. U tom slučaju treba da ih propržite ili prepečete na tihoj vatri. Osim toga, delotvoran je i kod dugotrajnog zatvora, neredovne stolice i uklanjanja crevnih parazita. Za lečenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem nema boljeg leka od paste koja se dobija kada pomešate kašiku samlevenog susama s dve kašike vode i kašičicom putera i namažete na tost.

Čuva kosti i kožu

Osim što je delotvoran za upale i bolove kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, svima koji nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma preporučuje se smeša od kašike susama i 50 mililitara jogurta koja treba da se u kontinuitetu jede svako jutro na prazan stomak. Pored toga što čuva kosti, on je dobar i za kožu jer sprečava nastanak bakterija, gljivica i akni, podstiče rad kožnih hormona, smanjuje ožiljke, leči suvu i štiti osetljivu kožu.

Nezaobilazan u trudnoći

Višestruko je značajna namirnica za žensko zdravlje. Kalcijum iz susama smanjuje bolove i grčeve u glatkim mišićima i na taj način olakšava tegobe u PMS-u. Posebno je važan u ishrani trudnica jer ima sedam puta više kalcijuma od mleka, a poznato je da ženama u trudnoći često propadaju zubi. Takođe, sadrži i dijetetska vlakna koja pomažu kod opstipacije koja se često javlja tokom drugog stanja i treba ga jesti samlevenog.

Dodatak svim jelima

Namirnica koja usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji, ali se u celom svetu koristi za pripremu testa i kolača. U Americi ga koriste kao začin mesu i povrću, a tamno susamovo ulje je toliko kvalitetno da se često koristi kao zamena za maslinovo i od njega se spravlja margarin. Nadaleko je poznat tahini, pasta koja se sprema mlevenjem suvo pečenog semena, a od semenki se može napraviti i mleko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online