Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.03.2017.
04:30
Sponzorisani tekst A

Zdravi zglobovi bez operacije

Osteoartroze zglobova (kolena, kukovi...), povrede tetiva, ligamenata, mišića i hronični bolni sindromi koji su vezani za pomenuta tkiva predstavljaju težak terapijski problem kako za pacijenta, tako i za lekare.

Promo
U ordinaciji "Artfizio" metoda PRP vrši pod kontrolom ultrazvuka

Naime osteoartroze zglobova, ako se pravilno ne leče, a vrlo često i pored lečenja završavaju operacijom, tj. ugradnjom veštačkog zgloba.

Da li danas konačno možemo ovu bolest kontrolisati, usporiti, zaustaviti i tim ipak sprečiti hirurški završetak?  U poslednjih nekoliko godina aktuelni su najnovniji principi lečenja koje čini primena sopstvene krvi pacijenta.

Naime, dosadašnja istraživanja su pokazala da se krvna plazma koja sadrži obogaćene trombocite može regenerisati i obnoviti hrskavicu zgloba i sva povređena tkiva. Često se koristi kod profesionalnih sportista za brži i efikasniji oporavak tkiva: tetiva, ligamenata i mišića.

Platelet-rich plasma (PRP) sadrži različite faktore rasta, koji utiču na brže zarastanje i obnavljanje tkiva i hrskavice zgloba (produkcija kolagena). Kombinacijom PRP i hijalurona (Cellular matrixa ) u jednoj epruveti se ostvaruje snažniji i dugotrajniji efekat kod bolesnika sa osteoartrozom zglobova. S druge strane ovo je bezbedna metoda, jer su komplikacije i rizici mali.

- PRP je derivat pune krvi pacijenta i nema imunobioloških prepreka u primeni, niti rizika od transmisivnih bolesti. Jedina kontraindikacija PRP je postojanje aktivnog tumora. Postupak primene PRP metode je sledeći: najpre se uzme određena količina krvi iz vene na ruci pacijenta i potom se krv obrađuje (traje par minuta). Postupkom se dobija izdvojena PRP, u posebnom špricu, sistem obezbeđuje potpunu sterilnost rastvora u špricu. Dobijena PRP se ubrizgava injekcijom u željenu regiju, a moguće je i PRP sjediniti sa hijaloronom u jednom špricu i tako aplikovati - kaže dr Karmela Filipović iz ordinacije "Artfizio", gde se primenjuje ova metoda lečenja.

Važno je istaći da se u ordinaciji "Artfizio" metoda PRP vrši pod kontrolom ultrazvuka. Brojna istraživaja su pokazala da se primenom infiltracija pod kontrolom ultrazvuka obezbeđuje preciznija aplikacija, a od izuzetnog značaja je poštovanje principa sterilnog rada.

Promo
Doc. dr Karmela Filipović

Biografija

Doc. dr Karmela Filipović je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Medicinski fakultet u Novom Sadu završila je 1999. godine, specijalističke studije oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije je položila 2006. godine, potom je odbranila magistarske i doktorske studije. Doktorsku disertaciju  pod nazivom "Glukozamin sulfat u lečenju osteoartroze kolena" odbranila 2013. godine na Medicinskom Fakultetu u Novom Sadu. Birana je u zvanje docenta na Katedri za medicinsku rehabilitaciju, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. U periodu od 2011. do 2014 godine edukovala se iz oblasti ultrazvučne dijagnostike mišićnoskeletnog  sistema i tim se u okviru zvanja uže bavi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online