Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.06.2010.
17:45
Mondo rs A

Ubuduće samo bebe iz epruvete

Niska stopa prirodnog priraštaja stanovništva zazvonila je na uzbunu u mnogim razvijenim zemljama. U najbogatijim od njih, stopa rađanja pala je na 1.3 bebe po "glavi žene" - što je daleko ispod stope rađanja potrebne da se sačuva bar na sadašnjem nivou.

Međutim, postoji jedna zemlja koja razbija ovaj trend i tako bi mogla da postane model kojeg druge treba da slede. "Za razliku od SAD i velikog dela Evrope, Danska ima stopu rađanja 1.9 dece po ženi.

To je blizu takozvanog 'prirodnog nivoa dopune' od 2.1 deteta i u skladu je sa činjenicom da raste prosečna starost u kojoj se Dankinje odlučuju na rađanje.

Čini se da tajna uspeha Danske u porastu nataliteta leži i u činjenici da je u toj zemlji u širokoj primeni tehnologija veštačke oplodnje (ART) - prema analizi koja je prikazana na nedavno u Njujorku održanom sastanku Populacione asocijacije Amerike.

Proporcija beba rođenih u Danskoj putem ART, prema potpuno sređenim podacima, bila je 4.2 odsto u 2002. godini u poređenju sa 1.4 odsto u Velikoj Britaniji te godine i 1.2 odsto u SAD u 2004. godini. Ovi pokazatelji u potpunosti opravdavaju zahteve demografa u velikom broju zemalja da njihove vlade povećaju fondove za in-vitro oplodnju (IVF).

A sve to trebalo bi da se obavlja po ugledu na populacionu politiku u Danskoj u kojoj je IVF široku prihvaćena čime je, kroz državne subvencije, bitno skraćeno vreme čekanja na in-vitro oplodnju.

Demograf Tomas Sobotka iz Demografskog instituta Austrije u Beču je, sa saradnicima, koristio podatke o Dankinjma rođenim između 1960. i 1978. godine da bi odredili tekuću stopu rađanja i proporciju rađanja koja je zabeležena nakon korišćenja IVF i intracikloplazmičkog injektiranja sperme (ICSI).

Oni su, zatim, ove podatke ubacili u različite scenarije za buduće trendove u gajenju dece i korišćenju ART i koristili ih da bi dobili projekciju ukupne stope rađanja i broja porađaja posle primene ART - sve do kraja reproduktivnog života najmlađe žene u 2023. godini.

"Na opšte iznenađenje, ustanovljeno je da će stopa rađanja uz korišćenje ART ostati stabilna kod žena rođenih 70-tih godina dok će bez primene ove metode stopa opasti ispod 1.8 deteta po ženi", izjavio je Tomas Sobotka časopisu "Nju sajentist".

A kad su kombinovali dva najverovatnija scenarija - trend odlaganja roditeljstva koji bi se protegao na deceniju i najskromniji porast prihvatanja ART od strane žena različitih godina starosti - stručnjaci su ustanovili blag porast proporcije beba rođenih posle IVF ili ICSI od 2.5 odsto po ženi rođenih 1965. do 6 odsto po ženi rođenih 1978. godine koje su na vrhuncu plodnih godina.

Nalaz na neki način potvrđuje procene organizacije RAND Europe u kojima se zaključuje da ART može biti efikasan u podizanju stope rađanja kao i druge predložene demografske politike, kao što je povećanje dečjih dodataka, ali bi koštala manje.

Ipak, u izveštaju se upozorava da učiniti ART dostupnijim ženama može se vratiti kao bumerang jer bi ih ohrabrio da materinstvo sve duže odlažu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online