Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.06.2010.
15:28
Vestionline A

Čuvajte zube, trebaće vam!

Uz redovne posete stomatologu, održavanje higijene zuba, desni i usne duplje najvažniji su preduslov oralnog zdravlja. Da bi vam zubi što duže bili zdravi, treba redovno da koristite odgovarajuću četkicu i pastu. Najbolje je da zube perete posle svakog jela, a ako za to ne postoje uslovi, barem ujutro i uveče pred spavanje.

Zubne paste koje sadrže fluor najbolje štite zube jer sprečavaju štetno delovanje bakterija koje dovodi do karijesa. Fluor iz zubne paste remineralizuje gleđ koja treba da štiti zube od kvarenja.

Zubi su prekriveni plakom, tankim slojem bakterija, koje se hrane šećerom iz raznih namirnica i u ovom metaboličkom procesu oslobađaju se kiseline koje mogu da ugroze zubnu gleđ.

Za decu paste sa nižim procentom fluora

 

Mališani od tri do 12 godina treba da koriste pastu koja sadrži između 500 i 1.000 ppm fluora, a deca starija od 12 godina i odrasli paste sa 1.100–1.450 ppm fluora. Podaci o koncentraciji fluora napisani su na ambalaži svake paste za zube.

Gleđ postepeno gubi minerale i na ugroženim mestima nastaju prvo mala, a kasnije, ako se zubi ne peru redovno, sve veća udubljenja. Na kraju dolazi do karijesa. Fluor iz zubne paste jača zubnu gleđ i čini je otpornijom na delovanje bakterija.

Osobe koje imaju zapaljenje desni i parodontopatiju treba da koriste specijalne medicinske paste i koje služe i za održavanje higijene i za lečenje i jačanje desni.

Decu naučite da peru zube u smeru rasta, a to znači da gornje treba da peru odozgo naniže, a donje odozdo naviše.

Na četkicama se usled čestog kvašenja sakupljaju bakterije koje je nemoguće trajno odstraniti. Osobe koje su preležale respiratornu infekciju treba da promene četkicu čim ozdrave, jer je ona u međuvremenu postala leglo bakterija.

Ovo pravilo ne važi za četkice sa srebrnim vlaknima jer srebro deluje antibakterijski i sprečava razmnožavanje štetnih mikroorganizama.
 

Četkice treba menjati najmanje na svaka tri meseca jer se vlakna krzaju, troše i deformišu. Za razliku od četkice, zubnu pastu ne morate nikad da promenite.

Osim četkica, za održavanje higijene zuba treba koristiti i konac za zube jer on najbolje uklanja ostatke hrane koji su se zadržali između zuba.

Vodica za usta

 

Vodice za ispiranje usta koje služe za razlaganje plaka treba koristiti samo po preporuci stomatologa i to najduže sedam dana. Odrasli mogu da koriste običnu vodicu bez ograničenja, posebno ako imaju sklonost ka karijesu.

Bez paste do 3. godine

Mališani mlađi od 2,5 godine ne bi trebalo da peru zube pastom već ih treba čistiti četkicom nakvašenom vodom. Roditelji, ukoliko žele, mogu da nabave i specijalne tut mus (Tooth Mousse) paste koje ne sadrže fluor, već samo kalcijum i fosfat. Ove paste se ne nalaze u slobodnoj prodaji i mogu da se kupe samo kod stomatologa.


Najmlađi treba da koriste posebne dečje četkice za zube i tek sa 12 godina možete da im kupite četkicu za odrasle. Bolje je koristiti mekane četkice sa što manjom glavom jer one mogu da dopru do svih delova usne duplje. Vlakna treba da budu zaobljena na krajevima jer takva ne oštećuju desni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online