Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.07.2016.
01:30
Vestionline, Alo A

More utiče na naše zdravlje

Pored toga što predstavlja udarac na naš džep, svaki dobro organizovan odmor donosi uživanje, dok letnji boravak na moru, moramo da priznamo čini čuda za naše zdravlje.

pixabay.com
Morska voda čudotvorno deluje na opšte zdravlje, kosu i kožu

Postoji mnogo načina kako da vaš letnji odmor, koji provodite pored mora, pozitivno utiče na vaše zdravlje:

Plivanje

Ako ste na odmoru aktivni, kada se vratite kući dugo ćete sačuvati energiju. Tokom plivanja, telo je bez odeće, koža diše, višak otrova se izbacuje iz organizma putem znoja. Zato je važno da pre fizičke aktivnosti uzimate dosta tečnosti. Od korisnih dejstava plivanja treba da se pomene pozitivan uticaj na endokrine žlezde, podizanje tonusa tela, stimulacija imuniteta i jačanje seksualne želje.

Sunčanje

Kada je umereno, sunčanje deluje poput leka. Sunce pomaže u lečenju psorijaze i seboreje, obezbeđuje sintezu vitamina D u organizmu, odlična je preventiva osteoporoze i reumatidnog artritisa, snažna je odbrana od raka.
Međutim, ako se pretera sa sunčanjem, vitamin D se u telu pretvara u otrov i izaziva glavobolju i povraćanje.

Morska voda

Boravak u morskoj vodi je prijatan. Telo se oseća lakšim, krv bolje cirkuliše, otrovi se ubrzano izlučuju, a mišići se bolje hrane krvlju. Morska voda povoljno utiče i na kosti i kardiovaskularni sistem. Kada ste u vodi, iskoristite priliku da što više angažujete mišiće. To će se veoma povoljno odraziti na vaš izgled. Doteraćete liniju i zategnuti kožu.
Savet je da sat i po pre ulaska u vodu ne jedete i da vodu uzimate samo pre obroka. Ukoliko pijete vodu posle obroka, razredićete želudačne sokove i izložićete se neprijatnostima, poput letnjih dijareja i infekcija.

Ronjenje

Uz plivanje, ne smete da zaboravite ni na ronjenje.
Ako je more čisto, sinusi se ispiraju tokom ronjenja. Boravak na moru duži od 15 dana u potpunosti bi izlečio probleme sa sinusima, kao i razne poremećaje u radu disajnih organa.

Pesak

Treba pomenuti i pesak. Dok hodate po pesku, aktivirani su svi mišići nogu, pa je to odlična vežba. Zategnućete noge, ali i ukloniti bol usled raznih povreda. Pesak je odličan piling za tabane, a pola sata hodanja po pesku je sjajna vežba za srce i kardiovaskularni sistem.

Morski vazduh

Dok šetate ujutru plažom, dišite duboko. Negativni joni iz morskog vazduha podižu tonus celog organizma i sprečavaju da mesecima nakon odmora dođe do razvoja bolesti. Ako se u blizini plaže nalaze borovi, isparenja iz bora pozitivno deluju na astmatičare, ljude sa bolestima sinusa i raznim infekcijama.

Voda kao antidepresiv

Posle fizičkog, na red dolazi i psihičko zdravlje.
Kod ljudi koji dosta vremena provode u zatvorenim i tamnim prostorijama, boravak na moru podstiče stimulaciju hormona koji štite od depresivnih epizoda. Ako se depresija javi posle završetka letovanja, vrlo je važno obratiti se lekaru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online