Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.06.2016.
03:30
24 Sata rs A

Biljka koju redovno gazite je neverovatno lekovita

Ljubitelji prirodne medicine veruju da na livadama možemo da nađemo sve što nam je potrebno za zdrav i dug život. Iako ovo često nije istina, jer je moderna medicina ipak mnogo sigurnije rešenje, biljke koje rastu svuda oko nas mogu da budu sjajan saveznik u održavanju zdravog tela i lepog izgleda.

pixabay.com
Pod vašim nogama krije se zdravlje

Jedna od takvih biljki možda se nalazi baš pored vaše zgrade i verovatno ste danas na putu do škole, faksa ili posla bar 10 puta prošli pored nje, ni ne znajući koliko je dragocena. U pitanju je bokvica, koju su naše bake koristile kao lek za sve, a i danas je jedan od glavnih sastojaka medicinskih preparata, posebno onih namenjenih plućima i problemima sa disanjem.

Budući da je bokvica jedna od najrasprostanjenijih lekovitih biljki na svetu, širom planete je ljudi već vekovima koriste za ublažavanje manjih zdravstvenih problema. Njen list verovatno jako dobro znate, ali evo čisto podsećanja radi - ovako izgleda:

wikipedia.org/Iorsh at engleski Wikipedia
Ovako izgleda bokvica

Raste na travnjacima i livadama do 2.500 metara nadmorske visine, a može da naraste i do pola metra. Ipak, najčešće je znatno manja i dešava se da raste čak i tik uz trotoar.

Pored već poznatog dejstva na ublažavanje kašlja, bokvica je sjajna i za opekotine ili bilo kakve povrede kože, kao i za čitav digestivni trakt. Samo je jako bitno da se prilikom korišćenja ove biljke držite nekih pravila. Za početak, izbegavajte bokvicu koja raste po prometnim zelenim površinama, ili koja je pored puta, jer zaista ne želite da konzumirate nešto po čemu je nečiji kućni ljubimac pre 10 minuta izvršio muždu.

Dakle, bokvica se bere na livadama ili u šumi, kojih i po Beogradu ima dosta.

Možete da pravite sok od nje, da je dodate u zeleni smuti kao spanać (prijatnog je ukusa) ili da je sušite i pravite čaj. Sveža, iseckana bokvica se nanosi na povrede kože ili opekotine kao prirodni melem.

Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala, kao što su vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin, pa se prepručuje i sasvim zdravim ljudima koji žele na prirodan način da podignu imunitet.

Eliksir od bokvice spas za pušače

Eliksir koji se posebno preporučuje pušačima, ali i ljudima koji imaju problema sa želucem, pravi se veoma jednostavno.

Sameljite 500 g svežih i dobro opranih listova bokvice. Samlevene listove i sok koji će listovi da otpuste pomešajte sa kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promeša i ostavi da stoji tri dana, povremeno se meša drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana, eliksir se uzima tri puta na dan po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbegla oksidacija), desetak minuta pre obroka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online