Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
16:24
Vestionline A

Vakcina protiv raka dojke: Uskoro test na ženama

Nedavno je razvijena revolucionarna vakcina koja bi mogla da spreči, ali i leči rak dojke. Počeće da se testira na ženama već početkom sledeće godine, a naučnici se nadaju da bi mogla biti učinkovita u borbi protiv 70 odsto tumora.

Dr.Vinsent Toj, koji je stvorio vakcinu, kaže: "Verujemo da će se ova vakcina jednog dana koristiti u sprečavanju raka dojke kod odraslih žena na isti način na koji vakcinišemo decu protiv dečjih bolesti."

Naučnici se nadaju da bi način na koji je nastalo ova vakcina mogla biti od koristi i za lečenje drugih vrsta raka. Lek, naime, ciljano deluje na protein koji se zove alpha lactalbumin, a koji se nalazi u dojkama zahvaćenim tumorom. Vakcina jača imunitet i tera ga da uništava protein kad se pojavi i na taj način sprečava formiranje tumora. Osim toga, tera i osnaženi imunološki sustav da deluje na već postojeći tumor tako što ga smanjuje.

Lek je testiran na pacovima i kod njih se pokazao uspešnom metodom lečenja i prevencije. Dr. Toj, koji je stručnjak za imunitet, a radi u Klinici Klivlend, kaže da su rezultati bili neverovatni: "Zaista verujemo da je rak dojke bolest koja se u potpunosti može sprečiti."

Istraživanja koja su se bavila vakcinama protiv raka do sada su bila uglavnom neuspešna, a naučnici su najviše strahovali da će zdravo tkivo biti uništeno zajedno sa tumorima. Ali ovaj lek ciljano deluje samo na protein, tj. samo na obolele ćelije.

Jedini problem je što se protein alpha lactalbumin nalazi i u grudima zdravih žena koje doje, zato žena koja u mladosti primi vakcinu neće moći da doji kad rodi, ali to neće uticati na njene reproduktivne sposobnosti.

Pronalaženje sličnih proteina koji uzrokuju druge vrste raka, poput raka debelog creva ili prostate, može dovesti i do pronalaženja vakcine za te vrste raka. Dr. Toj se nada da će već početkom godine sprovesti ispitivanja na ženama koje su obolele od raka dojke, ali i na onima koje imaju slučajeve raka dojke u porodici.

Ispitivanja će se baviti time koliko su vakcine sigurne i kolike doze su potrebne, ali treba da prođe desetak godina da lek eventualno dođe na tržište.

Dr. Josef Krov, direktor Breast Centra na Klinici Klivlend, kaže: "Dr. Toj nije stručnjak za rak dojke, već imunolog, tako da je njegov pristup potpuno drugačiji, on se koncentrisao na napadanje tumora pre nego se on uopšte razvije. To je jednostavan koncept, ali se njime niko dosad nije bavio."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online