Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.04.2016.
06:30
Vestionline A

Šansa da u prodavnici kupimo lažni med - 2:1!

Ako kupujete med u nekoj od prodavnica u Srbiji, kako upozoravaju upućeni, šansa da kupite pravi prirodni med koji dolazi iz pčelinjaka vam je najviše 33 odsto.

pixabay
Ni pčelarima nije lako da prepoznaju falsifikat

Problem je, naravno, primena propisa

Ovakve rezultate, objašnjava dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, dala su ispitivanja Instituta za veterinarstvo iz Beograda, od pre nekoliko godina, a stanje se, od tada, navodi Živadinović, nije promenilo.

Srbija, kako kaže Živadinović, ima sasvim dovoljno meda, ne samo za svoje potrebe, već i da ga izvozi, i to u vrednosti koja prevazilazi godišnju vrednost izvoza junećeg mesa. Ali, to nije dovoljno da se na rafovima prodavnica nađe kvalitetan proizvod.

Čak i iskusni pčelari teško mogu da prepoznaju falsifikate u teglama. Često falsifikat izdaje neprirodna, kristalna bistrina, koja kod prirodnog meda gotovo nikad nije prisutna.

- Ako jasno vidite kroz teglu "šumskog meda" onda je jasno da to nije to... - kaže on.

- Jednostavno ne treba ni postavljati pitanje jesu li proizvodi koji se prodaju kao med opasni po zdravlje. Ako kupujete med, tražite jednu od najzdravijih namirnica, a kupovinom falsifikata dobijate razne obične šećere, ili neke još gore proizvode - tvrdi Živadinović.

- U Srbiji oko 15.000 pčelara, od kojih je u našem savezu njih 9.300, godišnje u 808.000 registrovanih košnica proizvedu od 6.000 do 10.000 tona meda. Od te količine izveze se između 2.000 i 3.000 tona, a ostalo podmiruje tržište Srbije. Nažalost, malo toga pravog meda, stiže na rafove prodavnica. Imamo mi, naravno, sporadične zaplene i povlačenja iz prodaje određenih količina proizvoda koji se nude kao med, ali, to, u stvari, nisu, ali to nije dovoljno - kaže on.

Zakon je, kako objašnjava Živadinović, predvideo adekvatne mere, ali, kao i u mnogim stvarima kod nas u Srbiji, problem je primena propisa.

- Inspektori, ne samo veterinarski, već i tržišni, morali bi daleko aktivnije da rade kako bi se zaštitili neupućeni potrošači. Proizvod, koji se nudi kao med, treba napomenuti, neispravan je po nekom od tri osnova. Često je pogrešno deklarisan da se izbegnu zakonske regulative, zatim, može da bude proizveden "bez učešća" pčela od raznih vrsta šećera, ili je u med dodat šećer - ističe Živadinović.

On objašnjava kako je taj, neispravni med, daleko jeftiniji i od otkupne cene za prirodni, pčelinji med.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online