Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.03.2016.
04:30
Vestionline A

Seks je dobar za zdravlje: Štiti od virusa i produžava život

Seksualni odnos donosi jedno od najvećih zadovoljstava u životu i krucijalan je za opstanak ljudske vrste. Osim zadovoljstva, seks ima i brojne druge beneficije za vaše zdravlje, pa eksperti savetuju da ga parovi praktikuju kad god su u prilici.

wikipedia.org
Volite se, ljudi!

1. Seks popravlja raspoloženje

Nakon vođenja ljubavi pojedinac se oseća bolje zahvaljujući hemikalijama koje se proizvode nakon orgazma. Koktel endorfina, neurotransmitera i hormona  oslobađaju se tokom vođenja ljubavi i orgazma. Posle seksualnog čina oslobađa se i hormon oksitocin koji čini ljude ljubaznijim prema partnerima, smiruje i tera na spavanje. Žene ga proizvedu četiri puta više nego muškarci. Oksitocin se zove i hormon "grljenja" jer se oslobađa nakon 20 minuta grljenja. Drugi ključni neurotransmiter je serotonin, koji je glavna antidepresivna hemikalija i najzaslužniji za smeh, osećaj sreće i opuštenost nakon seksa.

2. Dobar je za vaše srce

Studija sprovedena na Univerzitetu Belfast otkrila je da praktikovanje seksa tri puta nedeljno smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Takođe, istaknuto je kako nije tačna pretpostavka da muškarci imaju veću šansu od dobijanja srčanog udara tokom seksualnog odnosa u 40-im i 50-im godinama.

- Svi oni koji su zabrinuti, treba da znaju da je seks samo još jedna forma vežbanja. U fitnes terminima, to je isto kao da hodate kilometar ili se penjete stepenicama gore i dole. Bitno je da ste fizički u formi - rekao je prof. Peter Vajsberg.

3. Štiti od prehlade

Seksualni odnos povećava vaš imunitet i samim tim štiti vas od prehlade i gripa. Utvrđeno je da ukoliko parovi praktikuju seksualni odnos dva ili više puta nedeljno, imaju veći nivo imunoglobulina A koji pomaže našem imunom sistemu da se bori protiv virusa.

4. Produžava život

Jedna od najvećih studija o dugovečnosti i seksu otkrila je kako oni koji imaju seks manje od jednom mesečno, imaju duplo veći rizik da umru ranije nego oni koji praktikuju odnos dva puta nedeljno.

- Seksualna aktivnost ima zaštitnički efekat na zdravlje muškarca. Ovo može biti povezano sa glavnim seksualnim hormonom dehidroepiandrosteronom (DHEA) koji se stvara u adrenalinskim žlezdama i funkcioniše tako što izgradi prepreku od estrogena, testosterona i progesterona. Nivo DHEA-e raste pred orgazam i ejakulaciju za čak tri puta više od uobičajenog nivoa, a neki tvrde kako redovan seks produžava život - navodi dr. Vajsberg.

5. Povećava plodnost

Najveći mit je taj da suzdržavanje od ejakulacije povećava kvalitet i mobilnost sperme kako bi se oplodila jajna ćelija.

- Kada sperma visi u epididimisu, dugoj savijenoj cevi koja se nalazi iza testisa gde se sperma pohranjuje, ona brzo umre. Osim u slučaju ako muškarac ima nizak nivo spermatozoida, češći seks daje bolji kvalitet sperme. A da biste poboljšali plodnost, bolje je imati seks često nego suzdržavati se - kaže ginekolog Džilijan Lokvud.

POVEZANE VESTI

PRVA POMOĆ Žene vole grub seks!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online