Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2015.
00:30
Tanjug A

Od danas odabir pacijenata za kubanske vakcine

U tri zdravstvene ustanove u Srbiji - Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici danas počinje testiranje kubanske vakcine "Cimavax EFG" i odabir pacijenata sa karcinomom pluća koji će ih primiti.

Tanjug/AP
Kubanskih vakcina ima za oko 30 pacijenata

- Od ponedeljka svi zainteresovani pacijenti mogu da se jave tim bolnicama i tako započnu proceduru. Izaći ćemo u susret svima koji žele i ispunjavaju uslove da dobiju vakcine, rekao je ministar zdravlja Zoran Lončar i naglasio da je dobra vest što se na Kubi pokazalo da ta vakcina u terminalnoj fazi produžava život od dve do pet godina.

Vakcine besplatne

Reuters

Lončar je istakao da će vakcine biti apsolutno besplatne i na dobrovoljnoj bazi, i da nema razloga da se bilo kome nudi novac za njih. On je naglasio da je najteži korak bilo da vakcina stigne u Srbiju, odnosno da se potpiše ugovor.

Kubanske vakcine stigle su u petak u Srbiju.

Lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života.

U Srbiji godišnje od karcinoma pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti.

Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta "Torlak" o nabavci 1,68 jedinica leka, koji se koristi u terapiji kod obolelih od karcinoma pluća, potpisan je u oktobru 2015. 

Na taj način je realizovan dogovor koji je postignut u maju prilikom posete delegacije Srbije Kubi, koju je predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kako radi vakcina

Kubanska vakcina karcinom pluća pretvara u hroničnu bolest, a kada je reč o eventualnim kontraindikacijama, to su posledice kao i kod svih drugih vakcina - povišena temperatura, groznica, crvenilo.

Obezbeđene količine leka su dovoljne za sprovođenje kompletne terapije za 30 obolelih, koja će se u našoj zemlji koristiti kao klinička studija, jer lek još nije registrovan u Srbiji, niti u EU ali se očekuje da bude registrovan naredne godine.

Lončar je na predstavljanju vakcine rekao da se u narednih 10 do 15 dana, kad prođe period testiranja i odabira pacijenata, očekuje dolazak lekara sa Kube, koji će pratiti pacijente i primenu vakcina "Cimavax EFG".

- Svaki pacijent koji započne terapiju sada, primaće vakcinu dve godine. Ona je namenjena pacijentima u terminalnoj fazi - što znači da im je ostalo oko šest meseci života, a ova terapija produžava život obolelih za dve do pet godina, naglasio je Lončar.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online