Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.09.2015.
05:30
menshealth.rs A

Šta ne bi trebalo da jedete ako pijete neki lek

Ukoliko koristite neki lek, postoje namirnice koje bi trebalo da izbegavate.

Reuters
Neka hrana može da poništi dejstvo leka a neka da stvori nove probleme

SOK OD JABUKE I LEKOVI ZA ALERGIJU

Ako pijete lekove za alergiju, onda najmanje četiri sata nakon pilule nemojte da pijete sok od jabuke, pomorandže ili grejpfruta. Ovi sokovi sprečavaju peptid koji prenosi lek do vašeg tela i krvotoka, a rezultat je snižena efikasnost leka za čak 70 procenata.

Savet: Ove sokove ne mešajte ni s lekovima za štitnu žlezdu, antibioticima, za alergiju i astmu.

CIMET I VARFARIN

Ovaj lek se uzima za razređivanje krvi i zarad prevencije ili tretiranja krvnih ugrušaka, a ljudi koji konzumiraju ovak lek moraju da održavaju nivo vitamina K stabilnim. Stoga treba da jedete više zeleniša, kupusastog povrća i brokoli, ali nikako ne smete da jedete cimet zajedno s ovim lekom. Cimet sadrži visok nivo jedinjenja koji se zove kumarin koji može dodatno da razredi krv i da izazove oštećenja jetre.

SUVO MESO I ANTIDEPRESIVI

Proverite upustvo za vaše antidepresive, jer ako pripadaju klasi monoamin inhibitora oksidaze, onda njihovo kombinovanje s namirnicama koje su bogate amino kiselinom tiramin mogu da izazovu komplikacije opasne po život. Nažalost, ova lista zabranjenih namirnica ne obuhvata samo kobasicu i dimljenog lososa, već i crveno vino, kiseli kupus, hot dog, sir, soja sos i točeno pivo. 

Dobra vest je da flaširana piva verovatno neće da vas povrede i da njih možete da konzumirate.

ALKOHOL I ACETOMINOFEN

Najbolje je da između konzumiranja alkohola i lekova koji sadrže acetaminofen prođe šest sati, jer njihovo kombinovanje može da doprinese bolestima bubrega i jetre.

MLEČNI PROIZVODI I ANTIBIOTICI

Ako budete zajedno konzumirali mlečne proizvode i antibiotike, sprečićete apsorpciju antibiotika i smanjiti odbrambeni mehanizam od infekcija. Kada dobijete lek protiv akni i infekcija, pitajte da li on spada u klasu tretraciklina ili fluorokuinolensa. Ako pripada ovim grupama lekova, onda izbegavajte mleko, jogurt i sir dva sata pre i posle uzimanja lekova.

ČOKOLADA I RITALIN

Osim kofeina, čokolada sadrži i stimulans teobromin, a kombinovanje ritalina i čokolade može da dovede do nestalnog ponašanja i napada. Ako primetite da se osećate nervoznije i razdražljivije kada kombinujete ritalin sa čokoladom, povećajte vreme između pilule i dezerta.

LIMETA I LEKOVI ZA KAŠALJ

Limes u kombinaciji s lekom protiv kašlja može da blokira enzim koji razara statine i druge lekove, pa rizikujete nuspojave u vidu povraćanja. Ako limetu kominujete s dekstrometorfanom, možete da doživite halucinacije i pospanost,a ako je kombinujete sa statinima rizikujete oštećenja u mišićima. Efekti ovih kombinacija mogu da se zadrže dan ili dva, pa je najbolje da izbegavate limetu, kao i grejp, pomelo i narandže.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online