Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.05.2010.
06:45
Tanjug A

Pritisak na poslu povećava rizik od bolesti srca kod žena

Posao koji se obavlja pod velikim pritiskom, kakvim se, na primer, bave medicinske sestre, povećava rizik da žena oboli od srčane bolesti, pokazalo je jedno dansko istraživanje, kojim je ustavovljeno i da su mlađe žene ugroženije od starijih.

I dosad je bilo poznato da stresni i zahtevni poslovi povećavaju rizik od srčanih oboljenja, ali su se ranija istraživanja uglavnom bavila muškom populacijom, preneo je Rojters.


Istraživanjem, koje je obavljeno na Univerzitetskoj bolnici u Glostrupu, procenjeno je dejstvo pritiska na poslu i nivoa ličnog uticaja na radnom mestu kod više od 12.000 medicinskih sestara.

Foto: arhiva
 


Sve one su bile starosti između 45 i 64 godine, kada su 1993. anketirane o tome koliko osećaju pritisak u svakodnevnom radu i koliko osećaju da imaju kontrole nad svojim poslom. Potom je njihovo zdravlje praćeno tokom 15 godina.


Pokazalo se da su medicinske sestre koji su izjavile kako im je pritisak na poslu pomalo prevelik, bile pod 25 odsto većim rizikom da obole od srca, nego one koje su smatrale da je pritisak kojem su izložene podnošljiv i primeren.


Sestre koje su izjavile da doživljavaju prevelik nivo stresa na poslu, bile su pod 35 odsto većim rizikom da obole od srca, pošto su uzeti u obzir i faktori kao što su eventualno pušenje i način života.


Dopunskom analizom utvrđeno je da su one medicinske sestre koje su izjavljivale da im je posao suviše stresan, a bile mlađe od 51 godine, pod znatno većim rizikom od srčane bolesti nego njihove starije koleginice.


Čak i one među njima koje su smatrale da su "pod umerenim pritiskom na poslu" su bile pod 60 odsto većim rizikom da obole od srca, a one koje su izjavile da su "pod preteranim pritiskom" su bile pod dvostruko većim rizikom da obole od srca nego koleginice koje su pritisak na poslu smatrale podnošljivim.


Danski stručnjaci napominju da su sada nužna istraživanja kojima bi se utvrdilo šta to izaziva subjektivni osećaj preteranog pritiska ili stresa na poslu. Komentarišući ovo istraživanje, kardiološka medicinska sestra pri Britanskoj fondaciji za srce Džun Dejvison ukazuje da one sestre koje osećaju da su na poslu pod prevelikim pritiskom mogu da steknu i nezdrave navike (cigarete, grickalice, alkohol) kojima se bore protiv tog osećanja, čime povećavaju rizik od srčanih oboljenja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online