Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.06.2015.
00:30
b92.net A

Telo poručuje da niste zdravi: Znaci koje ne smete da ignorišete

Ljudsko telo je neverovatna mašina koju treba redovno servisirati i paziti. Upravo iz tog razloga vrlo je važno da poslušate šta vam telo govori. Predstavljamo vam listu 10 znakova koje ne smete da ignorišete, a koji upozoravaju da niste zdravi koliko mislite!

Reuters
Beonjača koja je dobila boju može da ukazuje da nešto sa organizmom ili okom nije u redu

1. Seda kosa pre 40. godine - Sede vlasi su prirodna pojava koja često zavisi od genetike. Ali ako imate više od 50 odsto sede kose već u 30-im godinama, a takve slučajeve nemate u porodici, to može da bude znak dijabetesa.

2. Mladeži - Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu da budu poprilično opasni, posebno oni koje su nastali kao poslednica sunčanja. Senilna ili aktinična keratoza nastaje delovanjem sunca i njegovog UV zračenja i ubraja se u prekancerozne promene na koži.

3. Beonjače - Beonjača bi trebalo da bude uvek bela. Osim neispavanosti ili prehlade, ovaj deo oka može da otkrije i neke opasne promene u vašem organizmu. Žuta beonjača može da bude znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može da bude znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne - Neprijatne pukotine na usnama mogu da budu izazvane promenama temperature i vetrom. Ali pukotine koje se često javljaju na završecima usnama i unutrašnje ranice nekada su znak manjka vitamina B i cinka. Ako je pucanje usana učestalo, uzrok može da bude gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat - Ako ste primetili da vam vrat izgleda otečeno, što pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlezdom koji su uobičajeni kod žena između 20. i 50. godine.

6. Gubitak obrva - Obrve s godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može da bude znak problema sa štitnom žlezdom, hipertireoze - preaktivne žlezde ili hipotireoze - smanjenog rada štitne žlezde. Ovakve promene praćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi - Užareni i crveni dlanovi mogu da budu uzrok dermatitisa, ekcema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promena može da bude znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promene na noktima - Nokti mogu mnogo da otkriju o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu da budu razni.

9. Hladna stopala - Stopala su deo tela najudaljeniji od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rejnodov sindrom je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje krvnih sudova u delovima tela kao što su ručni i nožni prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i trnu.

10. Crveni obrazi - Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30. i 55. godine života i mogu da budu izazvane hormonskim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu da upućuju i na rozaceu - hroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online