Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.11.2009.
20:50
Tanjug A

Trudnicama jedna, deci dve doze vakcine

Jedna doza vakcine protiv novog gripa izaziva snažnu reakciju imunološkog sistema trudnica, koje su pod povećanim smrtnim rizikom og gripa H1N1, ali su kod mlađe dece potrebne dve doze, pokazala su američka klinička istraživanja.

Na osnovu praćenja 120 trudnica u drugom i trećem tromesečju trudnoće, može se reći da je jedna doza vakcine dovoljna i da je trudnice dobro tolerišu, ističe Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti.


Tri sedmice posle primanja vakcine, kod 96 odsto onih koje su primile dozu od 30 mikrograma registrovan je snažan imunološki odgovor.

Preporuke SZO

Tinejdžeri i mlađe odrasle osobe širom sveta najviše obolevaju od svinjskog gripa, a procenat hospitalizacija obolelih najviši je kod mlađe dece, saopštila je SZO.

Stručnjaci apeluju na vlasti država sveta, koje su decu odredile kao prioritetnu kategoriju za vakcinu protiv  H1N1, da bar jednom dozom imunizuju što je moguće više dece, dok se ne sačekaju rezultati istraživanja koja je optimalna doza za najmlađe.


U odvojenom istraživanju na deci, pokazalo se, međutim, da ona starosti od šest meseci do devet godina ipak treba da prime dve doze vakcine, naglasio je Fauči.


U prvoj grupi dece, stare od šest meseci do tri godine, nije zabeležen dobar odgvor imunološkog sistema osam do deset dana po primanju jedne doze vakcine. Posle tri nedelje imunološka reakcija i dalje nije bila zadovoljavajuća, odnosno bila je dobra kod samo 25 odsto mališana.


Kod dece starosti od tri do devet godina, reakcija je takođe bila nezadovoljavajuća: posle tri nedelje bila je adekvatna u samo 55 odsto slučajeva.


S druge strane, posle druge doze vakcine, već posle osam do deset dana zabeležen je stopostotno dobar imunološki odgovor kod 100 odsto mališana do tri godine i kod 94 odsto onih između tri i devet godina.

Bolničko lečenje je potrebno u do 10 odsto slučajeva novog gripa, a četvrtina takvih slučajeva mora da se leči u jedinicama intenzivne nege.


Sedam do deset odsto svih hospitalizovanih pacijenata čine trudnice u drugom ili trećem tromesečju trudnoće. U odnosu na opštu populaciju, trudnice su izložene desetostruko većem riziku da, ukoliko obole od svinjskog gripa, budu primljene na intenzivnu negu, naglašava SZO.


Od izbijanja pandemijskog gripa, u aprilu, u SAD je na odeljenjima intenzivne nege u bolnicama bilo najmanje 100 trudnica, od kojih je 28 umrlo, saopštavaju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.


Trudnicama se, inače, preporučuje samo vakcina napravljena od mrtvog virusa H1N1, koja se daje špricem, a ne i vakcina u obliku nazalnog spreja, koja se pravi od živog, znatno oslabljenog virusa. Takva vakcina ne savetuje se ni za decu mlađu od dve godine ni za hronične bolesnike, kao što su astmatičari.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online