Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.05.2015.
03:30
mondo.rs A

Ove simptome ne smete da ignorišete

Mislite da je normalno to što ponekad škripite kada dišete, što ostajete bez daha dok se penjete uz stepenice ili se budite noću jer ne možete da udahnete - NIJE!

Jutjub
Kratak i plitak dah bi mogao da bude simptom astme

- Astma je najrasprostranjenija nezarazna bolest, od koje u svetu pati oko 235 miliona ljudi, dok u Srbiji više od 400.000 osoba ima ovu dijagnozu - rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu, načelnik Odeljenja za pulmološke intervencije i terapiju, kardiologiju i rehabilitaciju.
 

Važno je da znate da astma, u najvećem broju slučajeva, nije smrtonosna bolest, ali može da bude ukoliko se ne leči. U svakom slučaju, otkrivanje bolesti na vreme pomaže pacijentima da astmu drže pod kontrolom i da vode potpuno normalan život.

 

 

- Simptomi astme, koje nikako ne bi trebalo da ignorišete su: kratak, plitak dah i osećaj gušenja, stezanje u grudima, problemi sa spavanjem izazvani kašljem, nemogućnošću normalnog disanja, škripanjem prilikom izdaha, napadi kašlja koji se pogoršavaju kao posledica respiratornih virusa - rekao je dr Dejan Žujović.

- Nakon dijagnostikovanja astme, najvažnije je redovno uzimati terapiju. Imamo problem što od oko 400.000 pacijenata sa ovom dijagnozom, lekove redovno uzima oko 60.000, dok se ostali leče lekovima za brzo otklanjanje simptoma astme, što je zaista zabrinjavajuće. Zbog toga imamo visoku stopa mortaliteta od astme i spadamo u pet zemalja sa najvećom stopom - zajedno sa Albanijom, Uzbekistanom, Azerbejdžanom, Kirgistanom - istakao je dr Žujović.

Razlozi zbog kojih mnogi ne uzimaju lekove za astmu su to što ignorišu upozoravajuće simptome, pa im bolest nije dijagnostikovana, ali i to što odrasli, za razliku od dece, ne dobijaju besplatne lekove, već plaćaju participaciju.

U prilog činjenici koliko zaista ne uzimamo lekove, govori i podatak da prosečan pacijent u Srbiji godišnje potroši 2,5 inhalera, a trebalo bi otprilike jedan mesečno.

- Treba imati na umu da je astma hronično, dugotrajno oboljenje, koje se lekovima ne leči u potpunosti, već se simptomi bolesti drže pod kontrolom. Redovno uzimanje terapije je preduslov za normalan život - rekla je na konferenciji načelnica Odeljenja za plućne bolesti i tuberkulozu dece i omladine Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu dr Lidija Sagić.

- Astma kod dece može da se razvije u bilo kom uzrastu, ispoljava se na različite načine, ali deca obično imaju lakše oblike bolesti nego odrasli, a lekovi za njih se dobijaju besplatno, uz recept - kaže dr Sagić.

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu dr Ljiljana Timotijević naglasila je da u ovu ustanovu radnim danima možete doći bez uputa i bez zakazivanja, kao i da u Zavodu postoji škola astme, gde možete dobiti savete u vezi sa kontrolom simptoma i terapijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online