Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
18:49
Vestionline A

Život bez PMS-a!? Evo kako!

I mala neravnoteža hranjivih sastojaka može uzrokovati zdravstvene probleme, a u vreme PMS-a hrana koju unosite je posebno važna. Šta tih dana treba jesti i piti da bi sebi olakšale život?

Među tegobe PMS-a ubrajaju se nadutost stomaka, bolovi u grudima, razdražljivost i depresivno raspoloženje. Ali nutricionisti nas uveravaju da se svemu tome može stati na kraj uz pravilan izbor ishrane.

Vino

Sedam dana pre početka ciklusa nastojte da uz večeru popijete čašu vina. Dokazano je da vino ublažava tegobe PMS-a. Nekoliko istraživanja je pokazalo da skromne količine alkohola, odnosno oko čaše vina dnevno, ublažava nagle promene raspoloženja koje se javljaju tokom PMS-a. Osim toga, čaša vina oteratće i glavobolju koja se takođe zna javiti u tim danima.

 

Ugljeni hidrati


Stručnjaci tvrde da promene raspoloženja tokom PMS-a i žudnja za različitom hranom smanjuje nivo serotonina u krvi što izaziva blago depresivno raspoloženje. Da biste to izbegle, jedite hranu bogatu ugljenim hidratima. Oni trenutno deluju na mozak i pojačavaju izlučivanje serotonina što dovodi do boljeg raspoloženja. Dakle, tokom PMS-a počastite se krompirom, testeninom...

Toplo mleko

Još su naše bake preporučivale šoljicu toplog mleka pre spavanja za ublažavanje napetosti i smanjivanje bola. Taj savet danas potvrđuje i moderna nauka. Dokazano je da žene koje redovno piju mleko imaju dosta blaže simptome PMS-a, a manje su i razdražljive.

Ginko


Ginko je savršen za smanjenje napetosti i nadutosti koja se javlja kod većine žena tokom PMS-a. Ako vam nije dostupna biljka ginko, poslužiće i kapsule ginka koje se prodaju kao dodaci ishrani. Nadut stomak može biti vrlo neugodan i bolan pa ako želite da sprečite takve tegobe, redovno u PMS-u konzumirajte ginko.

Banane, orasi i jogurt


Ako vas PMS svaki mesec pretvara u Mr. Hajda, lagani međuobroci mogli bi biti vaši spasioci. Iako se tokom tih dana javlja pojačana želja za slatkišima, radije odaberite zdrave banane, orahe i jogurt koji će vam vratiti dobro raspoloženje, a ublažiće i fizičke tegobe.

Namirnice bogate magnezijumom


Moćni magnezijum sjajno je oružje u borbi protiv PMS-a, a njime obiluju bademi, brazilski oraščići, kvasac, heljda, indijski oraščići, morske alge, kikiriki... Te zdrave namirnice pomažu pri smanjenju stresa, ublažavanju glavobolje i doprinose osećaju sitosti.Ljubitelje čokolade će obradovati podatak da sto grama crne čokolade sa 70 posto kakaa osigurava 11 miligrama magnezijuma.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online