Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.01.2015.
01:30
Vestionline A

Kako sačuvati dobar vid

Ne gledajte predugo u monitor, nosite naočare za sunce s UV zaštitom i ne preterujte s upotrebom kapi i veštačkih suza. Ako budete poštovali ova uputstva na dobrom ste putu.

Reuters/M.D.
Odmarajte oči od gledanja u monitor, na svakih 10 minuta zagledajte se u daljinu

Da biste sačuvali dobar vid, morate malo da se potrudite. Kao prvo, uvek treba da nosite naočare za sunce sa UV zaštitom. Izlaganje očiju UV zracima oštećuje rožnjaču oka i povećava rizik od nastanka katarakte. Ukoliko ih ne štitite, povećavate opasnost da obolite od karcinoma očnih kapaka. Čak i za vreme oblačnih dana, UV zraci uspevaju da pronađu svoj put kroz oblake.

Ne bi trebalo da preterano koristite kapi za oči. One su odlične za povremeno uklanjanje umora s očiju, ali nisu trajno rešenje. Sužavaju krvne sudove, ali se upala posle nekoliko sati vraća i krvni sudove opet počinju da se šire. Tada će vaše oči biti crvenije nego što su bile ranije.

Ako imate suve oči, treba da koristite veštačke suze, ali ako ih prekomerno koristite, iritiraćete oči. Suve oči su često simptom problema s vidom. Ako kapi za oči koristite više od četiri puta dnevno, posavetujte se s lekarom. Što ređe trljajte oči i koristite ovlaživače vazduha u prostorijama u kojima najčešće boravite.

Skidanje šminke

Žene koje se šminkaju stručnjaci upozoravaju da pogledaju rok trajanja kozmetičkog proizvoda. Treba da se pridržavaju tog uputstva, jer bajata šminka škodi zdravlju vaše kože i očiju. Pre odlaska na spavanje obavezno temeljno skinite šminku.

Nemojte predugo gledati u monitor. Treptanje održava oči vlažnim. No, kada gledate u monitor, trepćete ređe nego inače. Trebalo bi da trepnete 12 do 15 puta u minutu. Ako to ne radite, vid će postati mutan, a oči umorne. Svakih desetak minuta pogledajte u najudaljeniju tačku koja vam je dostupna. Na taj način ćete malo odmoriti oči i sprečiti oštećenje vida.

Ako nosite sočiva, nikada ih nemojte stavljati u usta i ispirati ih vodom, već koristite specijalnu tečnost. Nemojte nositi sočiva dok se tuširate ili plivate. Nemojte spavati sa njima. Važno je da sočiva odgovaraju vašim očima, da ih lako skidate i stavljate, kako ne biste oštetili rožnjaču i stvorili pogodno mesto za nakupljanje bakterija.

Ne bi trebalo da pušite iz raznih razloga, a oštećenje vida je jedan od njih. Pušenje povećava rizik od nastanka katarakte i makularne degeneracije. Smanjuje dotok kiseonika i hranljivih materija na području celog tela, uključujući i oči.

Ne nadajte se da će bolovi u očima, mutan vid, crvenilo ili osetljivost na svetlost nestati. Ako ste primetili da je vaš vid slabiji i da počinje da utiče na kvalitet vašeg života, nemojte čekati jer se sigurno neće poboljšati. Oštećenja vida je potrebno tretirati kako biste sprečili dalja oštećenja i nastanak bolesti očiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online