Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.04.2010.
16:21
Tanjug A

Proleće i problemi sa alergijom

S pojavom lepog vremena stižu i prve nevolje za ljude sklone alergijama, čiji su prvi simptomi zapušen nos, curenje ili svrab nosa, crvenilo, svrab očiju, glavobolja, poremećaj čula mirisa, umor, promene na koži...

Prema istraživanjima, oko četiri odsto stanovnika ima problema sa polenskom alergijom, što znači da u Beogradu polen muči oko 70.000 stanovnika.


Kada se primete simptomi alergije, treba konsultovati lekara radi tačne dijagnoze kako bi se utvrdilo na šta telo reaguje.

Lekari osobama koje pate od alergije savetuju šetnje predveče, jer je tada zemlja vlažna od rose, a polen ne može lako da se raznosi.


Prema mišljenju alergologa, prvi simptomi kada roditelji treba da posumnjaju da je možda reč o alergijskoj kijavici jeste kada dete počne da kija u naletima čim izađe napolje, ima zapušen nos, a znak mogu da budu i suzne i crvene oči.


Stručnjaci tvrde da se alergijske kijavice pojavljuju najčešće pre 20. godine života, a da se sklonost ka alergijama nasleđuje. Najčešći lekovi koji se uzimaju kako bi se alergija sprečila, jesu antihistaminici, nazalni kortikosteroidi, antileukotrieni, a savetuje se i imunoterapija.

Ako je moguće, u vreme cvetanja polena treba zatvarati prozore, izbegavati izlete i kampovanja u prirodi i u dogovoru s lekarom uzimati prepisanu terapiju, jer se alergije mogu uspešno držati pod kontrolom.

Simptomi alergije mogu da variraju u zavisnosti od koncentracije polena u vazduhu - ako je ona mala alergija ne mora da se pojavi, dok je ona izvesna ako je velika količina polena u vazduhu koji udišemo.


Svima koji u proleće imaju nevolje stiže olakšanje posle kiše kada se polen staloži, a najugroženiji su kada ga vetar raznosi.


Prisutnost polena u vazduhu najveća je ujutru dok se ona tokom dana, s rastom temperature i jačim sunčevim zracima, smanjuje.


Ukoliko se ne povede računa, alergije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pre svega sa disajnim organima, a česta je i pojava astme koja je, prema procenama stručnjaka, prisutna kod oko 40 odsto onih koji imaju alergije.


Prema rečima direktora Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Aleksandra Adamovića, sezona alergija počinje u martu i završava se u septembru, kada se vodi "bitka" protiv korovske biljke ambrozije.


On je istakao da ljudima najviše smeta cvetanje i muči ih polen sa breza, leski, topola, vrba i jasena i zato svi koji imaju alergijske probleme treba da izbegavaju parkove, livade i da ne izlaze u ranim jutarnjim satima ako je vetrovito, jer je vazduh tada suv.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online