Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.04.2010.
11:08
B92 A

Porast broja trudnoća među maloletnicama

Procenjena stopa maloletničkih trudnoća u Srbiji je jedna od najviših u Evropi, zbog nedovoljne svesti o preventivnim merama, pišu beogradski mediji

Mladi nedovoljno znaju o očuvanju zdravlja, a posebno kada je reč o reproduktivnom zdravlju, navodi ''Blic''. Uz toliku neinformisanost i neznanje ide i porast učestalosti seksualne aktivnosti u adolescenciji, pa se u grupi seksualno aktivnih adolescenata prvo seksualno iskustvo najčešće dogodi između 15. i 17. godine.

Tek svaka peta maloletnica zna za termin ''plodni dani''
 

Katarina Sedlecki, specijalista ginekologije i akušerstva i načelnica Republičkog centra za planiranje porodice, ističe da mladima nedostaje suštinsko poznavanje mehanizma regulisanja plodnosti. Primera radi, u grupi seksualno aktivnih devojaka u Beogradu period takozvanih "plodnih dana", kada je najveća verovatnoća da nastupi začeće, znala je da definiše svega jedna petina ispitanica.

Doktorku posebno zabrinjava što mali broj adolescenata koristi efikasnu kontracepciju i mere prevencije polno prenosivih infekcija. Primera radi, u jednom istraživanju koje je obuhvatilo seksualno aktivne devojke uzrasta 19 godina u Beogradu, svaka deseta je prvi seksualni kontakt ostvarila pre 15. godine života i imala je do kraja adolescencije od šest do 20 partnera.

S načinom korišćenja modernih i efikasnih kontraceptivnih sredstava upoznato je manje od polovine anketiranih mladih osoba, dok je kod četvrtine znanje bilo izuzetno skromno i svodilo se na navođenje svega jednog ili nijednog metoda prevencije začeća.

Jedan od važnih razloga te pojave je što su najčešći izvori informisanja mladih u Srbiji vršnjaci, sredstva javnog informisanja i seksualni partner, a znatno ređe prosvetni i zdravstveni radnici.

"U porastu je i učestalost seksualne aktivnosti u adolescenciji, odnosno u dobi između 10 i 19 godina, i to posebno među devojkama. Rezultati studije koja je proučavala promene u seksualnom ponašanju učenica drugog razreda srednjih škola u Novom Sadu pokazuju da sve veći broj mladih postaje seksualno aktivno pre 16. godine života.

Prema nalazima tog istraživanja, 1964. godine je bilo 2,2 odsto seksualno aktivnih devojaka u uzrastu od 16 do 17 godina, u 2000. godini ih je bilo više od četvrtine, a prema rezultatima istraživanja iz 2006. godine, u seksualne odnose je stupilo čak 29 odsto mladih uzrasta od 15 do 19 godina, i to 36,3 odsto mladića i 21,8 odsto devojaka", navodi doktorka Sedlecki.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online