Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.09.2014.
08:00
b92.net, dw.de A

Zašto je sepsa "potcenjena opasnost"

Sepsa ili trovanje krvi je bolest s kojom se bore i najsavremenije klinike. Problem je komplikovano postavljanje dijagnoze, i – loša higijena.

Dve trećine svih uzroka sepse izbije u nekoj bolnici
 

Rolf Tiel, bivši rudar, već sedam godina je na ambulantnoj rehabilitaciji. Zbog jedne nesreće na radnom mestu više puta mu je operisano rame. Nakon poslednje operacije 2007, najpre je sve izgledalo kako treba, a onda mu se stanje naglo pogoršalo: telo je kolabiralo, bubrezi otkazali – koma. Tipični simptomi sepse.

Rolf je imao sreću u nesreći jer se nalazio u bolnici gde je sepsa brzo dijagnostifikovana. Jer, najvažniji su sati posle pojave prvih simptoma: ako se sepsa odmah dijagnostifikuje, mogućnost preživljavanja je 80 odsto. Već posle šest sati šanse su svega 30 procenata. Samo u Nemačkoj svake godine od sepse oboli 60.000 osoba. Globalno se taj broj procenjuje na osam miliona.

Slabljenje imuniteta

Sepsa ili trovanje krvi zapravo je jedan oblik infekcije. Uzročnici bolesti dolaze u krvotok i napadaju organe. Zdrav organizam se lako izbori s tim napadima, ali kod osoba s oslabljenim imunitetom, kod starijih pacijenata ili onih koji su upravo imali tešku operaciju, stanje je drugačije. Posebno su osetljivi pacijenti koji se nalaze na nekom dugotrajnom tretmanu kao što je recimo hemoterapija.

Problem kod sepse je što uzročnik bolesti ne napada jedan organ, nego se preko krvotoka proširi čitavim telom. „Najteže je prepoznati taj prelaz s jednog organa ili područja na čitavo telo“, kaže Frank Martin Brunkhorst sa univerzitetske klinike u Jeni. Taj stručnjak za sepsu opisuje kako je teško odmah prepoznati tragove nadolazećeg trovanja krvi. „U jednom trenutku je pacijent stabilan, samo s temperaturom, a potom ubrzo bunca i pada u komu. Potrebno je mnogo iskustva da bi se sepsa odmah prepoznala“, kaže Brunkhorst, a mnogi lekari hitne pomoći ne raspolažu takvim iskustvom.

Psihičke sposobnosti opadaju

Kako je kod Rolfa Tiela došlo do sepse, ne zna se. Možda je jedna od od brojnih injekcija koje je dobijao u rame bila nečista. Ili neka od transfuzija? Rolf je imao sreću. Ali, njegov život nije onakav kakav je bio pre sepse, između ostalog, jako brzo se umara. Osim telesnih tegoba, pacijenti koji su preživeli septički šok boluju i od psihičkih bolesti poput PTSP ili gubitka kognitivnih sposobnosti. „Mnoge pacijente možemo uporediti s pacijentima koji boluju od Alchajmerove bolesti. Sumnjamo da sepsa napada i neke ćelije u mozgu“, kaže Brunkhorst. To je primetio i Rolf Tiel koji se sve teže koncentriše: „U glavi više nisam kao pre. Osećam se deset godina starijim“.

Kriva higijena

Dve trećine svih slučajeva sepse izbije u nekoj bolnici. „Moderna medicina je u stanju da poboljša život. Ali, posle komplikovanih operacija često ostaju velike rane koje su idealno stanište za bakterije i uzročnike upala“, kaže Brunkhorst. On je svestan toga da se situacija s higijenom mora poboljšati.

„Dvadeset odsto svih oboljenja sepse možemo sprečiti boljom higijenom“, kaže taj stručnjak za sepsu. Pre svega je potrebno povećati stepen senzibilnosti kod medicinskog osoblja. Pomaže i redovno vakcinisanje protiv gripa. Ali onima koji su preživjeli sepsu najvažnija je dalja pomoć. Rolf Tiel pomoć dobija od Nemačkog udruženja za pomoć obolelima od sepse. „Oni su mi pomogli, recimo, prilikom odlaska psihijatru, što baš i nije bio jednostavan korak“, kaže Tiel. A i činjenica da je zbog sepse sa 43 godine morao invalidsku penziju je nešto s čim se morao suočiti i što nije bilo lako. I sve to zbog loše higijene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online