Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 09.09.2014.
08:00
Srna A

Rusi preko DNK-a otkrivaju kancer pre nego što se aktivira

U ruskim domovima zdravlja ubuduće će biti omogućena rana identifikacija raka - ruski naučnici stvorili su metodu lečenju putem DNK koja otkriva kancer u situaciji dok on još nije počeo da se ispoljava!

Naučnici iz Novosibirska pronašli su način za super rano dijagnostikovanje raka, a osnovu čini tehnologija kompanije "EpiDžin".

Način za super rano dijagnostikovanje raka: Otkriju se, pa isključe geni koji su krivi za nastanak raka (Foto: Ilustracija)
 

Metoda se zasniva na analizi DNK. Rak se ne razvija ukoliko su aktivni određeni geni. Njihovo "isključivanje" govori o tome da u organizmu nešto nije u redu i omogućava dijagnostifikovanje onkološke bolesti.

Gen ne treba analizirati u potpunosti – dovoljne su svega dve-tri molekule DNK.

Naučnici iz Novosibirska otkrili su ferment uz pomoć kog se može otkriti isključeni gen i odrediti od koje konkretno vrste raka pacijent boluje.

Rezultati testa mogu biti gotovi za nekoliko sati, a može da ga obavi svaki dom zdravlja.

Dovoljno je da pacijent obavi uobičajenu analizu krvi na koju ga upućuje internista. Iz krvi se izdvaja DNK, obrađuje fermentom i dolazi se do standardne reakcije koja se može obaviti u svim laboratorijama.

U ovoj metodi glavna je super rana dijagnostika, jer se promene u genima i njihovo "isključivanje" odvijaju u ranoj fazi, kada se bolest još ni na koji način ne ispoljava.

Jasno je da je mnogo jednostavnije izaći s njom na kraj u ovom slučaju, nego ukoliko se sa lečenjem počne kasnije.

Ovaj način lečenja se razlikuje od poznate metode onkoloških markera u koju lekari više nemaju posebno poverenje - navode ruski mediji.

Onkomarkeri su određene vrste belančevina koje se pronalaze u krvi čoveka. Međutim, ove molekule belančevina mogu imati kako bolesni, tako i zdravi ljudi. Jednostavno, njihova koncentracija je individualna stvar. Za uspostavljanje dijagnoze to nije dovoljno, potrebna su preciznija istraživanja. A test-sistem novosibirskih naučnika može da uspostavi upravo dijagnozu i nije mu potrebna dodatna provera.

Test-sistemi slične vrste postoje i uspešno se koriste i u inostranstvu. Međutim, kako je istakao rukovodilac kompanije "EpiDžin", sličnost je samo u usmerenosti na genetsku analizu. A samu analizu Novosibirci obavljaju drugačije – ne hemijskom metodom kao Amerikanci, već uz korišćenje fermenta, što predstavlja bitnu prednost.

Ruska kompanija koristi fermentsku metodu. Ona se zasniva na jedinstvenom fermentu koji je otkriven baš u toj komopaniji. Ova metoda obavlja se u epruveti. Vrlo je pouzdana i za nju nije potrebna dodatna oprema. Glavno je to što je u poređenju sa američkom tri do četiri puta jeftinija.

Kompanija "EpiDžin" je već dobila patent za uspostavljanje super rane dijagnostike raka koji je dostupan preko interneta. Za konačnu doradu test-sistema biće potrebno izvesno vreme, ali će on 2017. godine biti dostupan za komercijalnu upotrebu, tvrde izumitelji.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 09:12
Samo napred, braco.
Utorak 09.09.2014. 09:45
Pa to mogu samo Rusi !
Utorak 09.09.2014. 09:59
E Rusi.A kod nas treba tići i do najobičnijeg andola,a tek DNK.Kod nas je to za 2božje miljenike".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online