Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.06.2014.
20:00
Vesti A

Grčevi i probadanja su znak za uzbunu

Nekada vam se telo iznenada protrese, zbog nenadanog grča, ili naglog probadajućeg bola u grudima, ali ne reagujete, mada vas neki alarm upozorava da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Možda je pravi trenutak da shvatite da nema novca kojim se plaća život i zdravlje i da treba da u što kraćem vremenskom periodu posetite doktora, kako bi utvrdili da li ste i koliko zdravi...

Bol u grudima može biti bezopasan, ali i vrlo ozbiljan simptom da nešto nije u redu
 

Koliko su različiti probadajući bolovi, grčevi, klokotanje i krckanja zaista ozbiljni po zdravlje? Da li su to znaci opasnijih poremećaja ili bezopasna, kratkotrajna odstupanja od stabilnog zdravstvenog stanja?

Probadajući bol u grudima

Najgori strah je srčani udar, a najverovatniji uzrok je samo mišićni spazam. Ipak, ovo je noćna mora svakog muškarca. Ipak, ako bol prolazi relativno brzo, nema razloga za brigu. Iznenadni, intenzivni bol u grudima je verovatno samo znak grča međurebarnih mišića. Nekad se javlja i kao iznenadno sevanje s leve strane grudnog koša, što većinu neupućenih osoba uplaši da je reč o srčanom udaru.

Mada je reč je o bezopasnom bolu čiji uzrok nije poznat, treba imati u vidu da može da potraje od nekoliko sekundi, do nekoliko minuta i da osećaj nije prijatan. Najčešće se javlja kod dece i tinejdžera, ali nije retkost ni kod mlađih muškaraca.


Međutim, pojava jakog bola u grudima, najčešće tačno iza grudne kosti, praćena slabošću, mučninom, znojenjem i osećajem nedostatka daha, verovatno znači upravo srčani udar. Kao opšte pravilo treba uzeti da svaki bol koji duže traje treba ozbiljno shvatiti, tvrde doktori, zato imajte to u vidu. Ukoliko vam se nešto slično dešava, pozovite hitnu pomoć, a dok čekate da ona stigne, sažvaćite tabletu aspirina koji će usporiti zgrušavanje krvi i poboljšati krvotok srca.

"Igranje" očnog kapka

Ovo se često sreće u lekarskoj praksi. Ljudi uglavnom misle da je grčenje kapka rani simptom neke užasne bolesti, kao što je amiotrofična lateralna skleroza (ALS), progresivna, degenerativna bolest koja zahvata nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini. Međutim, ovi trzajevi, iako često dosadni i nekontrolisani, obično bivaju bezazleni. Medicinski izraz za ove trzajeve je - blefarospazam, drugim rečima to je nekontrolisano grčenje mišića očnog kapka. Ovi spazmi se pojavljuju iznenada i ponavljaju se svakih nekoliko sekundi tokom par minuta, a trzajevi mogu da traju i do nekoliko nedelja. Tačan uzrok za sada nije poznat, ali kao verovatni krivci označavaju se stres, umor i kofein.

Jaka glavobolja

Svako ko dobije jaku, iznenadnu glavobolju, prvo pomisli da ima tumor na mozgu. Uprkos mnogim tumorima koji se često pominju kao savremena bolest, treba imati u vidu da oni i nisu baš tako česti.

Najčešći razlog bola je samo obična, jaka glavobolja, kao što je migrena, tenziona glavobolja, ili klaster glavobolja. Simptomi tumora mozga zavise od njegove veličine, lokalizacije i brzine rasta, a najkarakterističniji simptom su jutarnje glavobolje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online