Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.03.2010.
12:00
Tanjug A

Oralni seks izaziva rak glave i vrata

Brojnost ozbiljnih slučajeva raka glave i vrata, povezanih s virusom koji se širi oralnim seksom, rapidno se povećava, pa stručnjaci zbog toga predlažu da se ne samo devojkama, nego i mladićima ponudi vakcinacija kao zaštita od te vrste kancera.

Mada se poslednjih godina beleži izvesno opadanje ukupnog broja slučajeva raka glave i vrata u svetu, jedna forma tog raka - karcinom orofaringealnih skvamoznih ćelija (OSČ)- je u velikom porastu, naročito u razvijenim zemljama, preneo je Rojters.

Britanski stručnjak naglašava i da je karcinom vrata i glave dobijen zbog upražnjavanja orogenitalnog seksa u principu manje smrtonosan nego onaj koji je posledica zloupotrebe alkohola ili cigareta.


To znači da oboleli mogu duže da požive podnoseći fizičke i psihološke efekte tretmana, pri čemu im je potrebna i dugotrajnija pomoć zdravstvenih, socijalnih i ostalih službi, kao i eventualna pomoć da se vrate na posao.

Ovu vrstu raka naučnici dovode u vezu s humanim papiloma virusom (HPV), koji je poznat kao izazivač raka grlića materice, druge najčešće vrste karcinoma među ženama.


Kao prevencija od ove vrste raka danas se koriste dve vakcine - "cervariks", kompanije "Glakso Smit Klajn" i "gardasil", koji proizvodi kompanija "Merk".


U mnogim bogatim zemljama pokrenuti su programi imunizacije devojčica protiv HPV-a, da bi se od ovog virusa zaštitile pre nego što postanu seksualno aktivne.


Imunizacija mladića protiv HPV-a je dosad smatrana nepotrebnim troškom. Međutim, s obzirom na vezu između raka glave i vrata i rečenog virusa, britanski stručnjaci s Instituta za studije glave i vrata, pri Univerzitetskoj bolnici u Koventriju, upozoravaju da je došlo vreme da se ovo pitanje ponovo razmotri.


U svetu se svake godine dijagnozira preko 500.000 slučajeva raka grlića materice, od koga umire oko 200.000 žena godišnje.

Mehana napominje da su pacijenti sa rakom glave i vrata koji je u vezi sa HPV-om, tipično mlađi, zaposleni ljudi, dok inače od te vrste karcinoma tradicionalno boluju stariji notorni alkoholičari i teški pušači.

Rak glave i vrata je šesta po učestalosti vrsta kancera i kod žena, i kod muškaraca. Svake godine se dijagnozira 640.000 novih slučajeva.


Jedna skorašnja studija je pokazala da rizik od OSČ-a postoji kod osoba koje su tokom života imale šest ili više seksualnih partnera ili četiri ili više partnera za oralni seks. Kod muškaraca je rizik od ovog raka povećan i kod onih koji su ranije otpočeli sa seksualnim odnosima.


"Seksualno prenošenje HPV-a, pre svega kroz orogenitalni odnos, moglo bi da bude uzrok orofaringealnog karcinoma, koji je u vezi sa HPV-om", ističe Hišam Mehana iz instituta u Koventriju.


Britanski eksperti napominju da je u Švedskoj od sedamdesetih godina dosad došlo do 70 odsto veće učestalosti otkrivanja HPV-a prilikom biopsija uzetih radi dijagnoziranja orofaringealnog karcinoma.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online