Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.05.2014.
08:00
lisa.rs A

Kako se zaštiti od krpelja?

Stručnjaci predviđaju da će ovog leta krpelji i komarci biti velika opasnost jer prenose mnoge bolesti.

Sa prolećem dolazi i lepo vreme, ali i dosadni krpelji koji vrebaju iz prirode
 

Pukovnik prof. dr Radovan Čekanac, epidemiolog i pomoćnik načelnika Vojnomedicinske akademije, objasnio je koje mere prevencije treba primeniti i kakva se terapija koristi ako ubod ostavi posledice.

Krpelj se hrani krvlju životinja i čoveka. U prirodi ih ima na travi, žbunju i drveću. Aktivni su u proleće i leto, a posebno u maju i junu. Ubod krpelja je bezbolan tako da se primeti tek pošto se prikači za kožu jer mesto uboda počinje da svrbi. Krpelj može ostati u koži i više dana, sve dok se ne nasisa krvi, posle čega napušta domaćina.

Šta kad krpelj ubode?

1. Ako primetite krpelja u koži, javite se lekaru da ga što pre ukloni.

2. Ako ste u Beogradu, donesite krpelja na Institut za epidemiologiju da bi se ispitalo da li je zaražen. Radno vreme je od 7.30 do 15.30, a uput nije potreban.

3. Ukoliko je krpelj zaražen, idite lekaru.

4. Obavezno pratite svoje zdravstveno stanje mesec dana posle uboda. Ako vam se bilo gde na telu pojavi crvenilo, poraste vam temperatura, zabole vas glava, mišići i zglobovi, uvećaju vam se limfne žlezde, javite se lekaru. Krpelji mogu biti prenosioci više zaraznih bolesti, a u našoj zemlji je dokazano samo prenošenje lajmske bolesti. Njen uzročnik se zatiče u telu više vrsta krpelja, mada ima i onih koji nisu prenosioci bolesti.

Važno je pravilno i blagovremeno izvaditi krpelja iz kože. Ne znači svaki ubod zaraženog krpelja prenošenje infekcije jer ona zavisi od više faktora. Što je duže zaraženi krpelj boravio u koži, to je veći rizik od obolevanja. Smatra se da zaražene odrasle jedinke u koži treba da provedu više od 24 sata da bi prenele infekciju, dok kod mlađih krpelja to vreme može da bude i svega nekoliko sati.

Najbolje je da krpelje ukloni lekar, a ukoliko to radite sami koristite pincetu i truditet se da odstranite celog krpelja
 

Ako ne možete da odete lekaru, krpelja izvadite pincetom, ali po mogućstvu da obuhvatite i rilicu, i lagano povucite naviše. Mesto uboda obavezno dezinfikujte alkoholom. Ukoliko niste uspeli da odstranite celog krpelja, zaostali deo izvucite pomoću sterilisane igle. Krpelja nikako ne smete čupati niti na njega stavljati neko hemijsko sredstvo ili izvor toplote (alkohol, benzin, ulje, lak za nokte, upaljena cigareta). Sve to može provocirati krpelja da se uvuče još dublje pod kožu ili da izbaci svoj crevni sadržaj i time ubrza prenošenja infekcije.

Opasni i komarci

Iako u našem narodu postoji izreka da „od komarca ne treba praviti magarca“, treba znati da je to vrlo opasan insekt, jer je u svetu veliki broj ljudi umre upravo zbog zaraze dobijene od komarca. Brojne su bolesti za koje je dokazano da ih prenosi: malarija, žuta groznica i denga groznica, razne vrste encefalitisa.

Virusne bolesti koje prenose razne vrste komaraca ima sve više, što ne čudi jer je odavno poznato da su virusi „svetski putnici". Ako imamo u vidu klimatske promene i intenzivan saobraćaj, ne treba isključiti mogućnost da se neke od tih bolesti u doglednoj budućnosti pojave i kod nas.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.05.2014. 12:27
Ja bezbroj "krpelja" imam godinama oko sebe, i nikako da ih se rijesim. :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online