Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.12.2013.
08:00
Vestionline A

Šta boja urina otkriva o zdravlju?

Od zdrave bledožute pa sve do opasne tamnosmeđe - urin može biti u različitim bojama, a svaka nijansa ima svoje značenje.

Svaka boja može da upućuje na neku bolest
 

Lekari u američkom medicinskom centru napravili su dijagram koji objašnjava svaku nijansu urina i otkriva njeno značenje. Naučnici kažu da se urin obično pojavljuje u boji od smeđe do svetložute, a između je čitav niz drugih nijansi. Oni upozoravaju da boja urina mnogo govori o tome šta se događa u organizmu i da bi na nju trebalo obratiti pažnju.

Ako urin nema boju i skoro je proziran, to znači da pijete previše vode i da bi trebalo da smanjite njen unos. Ako je boja urina svetložuta, poput boje slame, to znači da pijete dovoljne količine vode i da je organizam pravilno hidriran. Isto važi ukoliko je urin prozirne žute boje.

Međutim ako je mokraća tamnožute boje, to sugeriše da bi trebalo što pre da unesete tečnost u organizam. Ako je telo dehidrirano, boja urina će poprimiti tamniju nijansu žute boje ili pak, kod jače dehidriranosti, boju meda. Boja meda upućuje na to da telo ne dobija dovoljno vode i da je treba što pre je nadoknaditi.

Na boju urina mogu uticati i drugi činioci, a ne samo hidratacija. Tamnosmeđa boja urina, koja podseća na tamno pivo, može da upućuje na tešku dehidraciju, ali takođe može biti indikator bolesti jetre. Ako je urin ove boje, stručnjaci preporučuju da pijete vodu i da za svaki slučaj posetite lekara.

Ako je urin crvene boje, to će sigurno izazvati određenu dozu zabrinutosti. Lekari kažu da, ako niste jeli cveklu ili borovnice, urin ne bi smeo da bude crvene boje. Ako niste jeli te namirnice, a urin je ipak crven treba posetiti lekara jer to može da znači prisustvo krvi u organizmu, što opet upućuje na bolesti bubrega, tumor, problem s prostatom i infekcije urinarnog trakta. Takođe, može biti pokazatelj trovanja živom.

Narandžasta boja urina može biti indikator zdravstvenih problema. Osim što može da upućuje na dehidraciju, narandžasta boja urina može biti znak bolesti jetre i kamena u žuči.

U vrlo retkim slučajevima urin može biti plave ili zelene boje. Takva boja može biti izazvana bojama u hrani ili pak lekovima, ali može biti i indikator genetske bolesti ili bakterija u urinarnom traktu. Ako urin postane plavičast ili zelen treba obavezno posetiti lekara.

U nekim slučajevima mokraća može delovati kao da je "gazirana". To može biti izazvano bezopasnim hidrauličnim efektom, ali može biti i znak prekomerne količine proteina u ishrani ili problema s bubrezima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online