Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.11.2013.
08:00
B92 A

Lekovita dunja - i za stomak i za lice

Neki istoričari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka, bila zabranjeno voće u raju. Mirisna dunja, latinskog imena Cidonia oblonga, služi kao simbol plodnosti još od starih vremena. Tako su mladenci - uoči venčanja – morali da pojedu dunju kako bi im brak bio plodan i srećan.

Dunja za srećan brak, lepotu i zdravlje
 

Manje je poznata činjenica da naziv za marmeladu potiče od portugalske reči za dunju marmeleiro. Tako se marmelada u početku pravila samo od dunja. Međutim, na dunju ne treba gledati samo kao na ukrasno voće, već i kao na lek.

Sastav i lekovitost dunje

Plod dunje raste na istoimenom stablu srednje veličine, koje dosže visinu između 2,5 i 4 metra. Ružičasto - beli cvetovi niču u proleće te se razvijaju u zlatnožute plodove. Sezona branja dunje počinje u septembru, a plod je kruškastog oblika. Ono što će vas posebno obradovati je to da je dunja niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.

Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin i piridoksin, a od mineral bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum. U nekim izvorima se navodi da semenke dunje sadrže vitamin B17 jednom od najlekovitijih prirodnih lekova protiv raka.

Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se blagotvornim kod tuberkuloze, insuficijencije jetre, proliva, dizenterije, čira na želucu te bolesti jetre i očiju.

Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršavljenja. Kod problema s crevima ili želucem nema boljeg leka od kompota od dunja. Sok od ove voćke pomaže kod kardiovaskularnih, respiratornih i gastrointestinalnih poremećaja, a njeni antioksidansi značajno smanjuju rizik od raka.

Dunju možete još iskoristiti i kao osveživač prostora: jednostavno je stavite tamo gde želite da lepo miriše.

Dunjine semenke

Zahvaljujući visokom procentu sluzi, semenke dunje neguju i hidriraju kožu i regulišu proces prirodnog hidriranja, zbog čega postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji. Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svraba i kao oblog za upaljene oči.

Čaj od semenki

U oralnoj primeni čaj od dunjinih semenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice. Pomaže i kod upala usne duplje i ždrela te kao sredstvo za ublažavanje bolova. Ostavite kašičicu semenki preko noći u vodi. Zagrejte pre konzumiranja i pijte 3 šoljice na dan. Isti čaj, ali ohlađen možete koristiti kod kožnih problema kao lokalno sredstvo.

 

Losion protiv bora

Kkožicu dunje (200 g) prelijte sa tri decilitara rakije. Posle dve nedelje procedite, sipajte u bočice i dobro zatvorite. Pripremljenim losionom mažite bore dvaput dnevno - ujutro i uveče.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online