Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.10.2013.
08:00
b92.net A

Šta je koksaki virus?

Poslednju deceniju priča o koksaki virusima postala je deo našeg svakodnevnog života. Skoro pa svako od nas zna za priču nekoga ko je oboleo od ovog virusa i to je obično situacija u kojoj je virus otkriven kasno, kada je već napravio štetu u organizmu. Sa druge strane, neizbežni su i mitovi koji se najčešće odnose na načine prenošenja koksakija i simptome koji prolaze neopaženo.

Virus Koksakija zabeležen mikroskopom
 

U intervjuu za B92, dr Saša Janković, specijaliste medicinske mikrobiologije sa Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", razbio je sve mitove o koksaki virusima – da li se mogu naći u klima uređajima, da li svako ko dođe u dodir sa njima oboli, koliko su opasni...

Šta su koksaki virusi?

Koksaki virusi (Coxsackie) su jedni od najmanjih RNA virusa koji izazivaju oboljenja kod ljudi i to uglavnom u detinjstvu. Otkriveni su slučajno pedesetih godina 20. veka kod pacijenta iz američkog gradića Coxsackie, po kome su dobili ime. Pripadaju rodu Enterovirus pored Poliovirusa, ECHO virusa i još nekih neklasifikovanih enterovirusa.

Kako se prenose?

Prenose se skoro isključivo fekooralnim putem, odnosno reč je o tipičnoj “bolesti prljavih ruku”. Izlučuju se stolicom (fecesom) i unose se u organizam kroz usta, najčešće prljavim rukama, tj. rukama koje nisu dobro oprane posle (slučajnog) dodira sa stolicom u kojoj ih ima (menjanje pelena, čišćenje noša itd.)

 

Kako se ne prenose?

Ne prenose se vazduhom (kijanjem, kašljanjem, kroz ventilacione sisteme ili klima uređaje), ne prenose se uobičajenim seksualnim kontaktom, ne prenose ih ptice, životinje ili insekti.

Da li koksaki možemo dobiti posredstvom prljavih filtera u klimi? Ili iz vazduha?

Ne!

Da li svako ko dođe u kontakt sa koksakijem mora biti bolestan?

Naprotiv! Više od 90% infekcija koksaki virusima prolazi bez ikakvih simptoma, tj. radi se o klinički nemanifestnim infekcijama. Samo mali procenat infekcija dovodi do nekog oboljenja, pri čemu je obično reč o vrlo blagim bolestima koje prolaze same od sebe i ne ostavljaju nikakve posledice.

Koje sve organe napada koksaki? Koje bolesti nastaju od ovih virusa?

Kao što je već rečeno, u preko 90% slučajeva koksaki virusne infekcije prolaze neprimetno. U 5-10% slučajeva se može razviti meningitis (upala moždanih ovojnica), perimiokarditis (upala srčanog mišića i srčane maramice), nespecifično dugotrajno subfebrilno stanje (stanje sa blago povišenom telesnom temperaturom: 37°C – 38°C), a koksaki virusi se “optužuju” da mogu izazvati i neke oblike dijabetesa ili tireoiditisa (upala štitne žlezde), ali to nije jasno naučno dokazano.

Zašto nekome razori organizam a kod nekoga prođe neprimećeno?

Nije u potpunosti razjašnjeno. Jedan faktor koji na to utiče je sam virus, tj. specifičnost konkretnog soja virusa koji cirkuliše i izaziva infekciju, a drugi faktor je krajnje individualna reakcija imunskog sistema napadnutog organizma.

Koliko je, prema Vašem mišljenju, ovaj virus opasan?

Ne posebno, pošto u preko 90% slučajeva koksaki virusne infekcije prolaze neprimetno, a samo mali procenat infekcija dovodi do nekog oboljenja, pri čemu je obično reč o vrlo blagim bolestima koje prolaze same od sebe i ne ostavljaju nikakve posledice.

Priča se o "navali koksaki virusa" u Srbiji, da li je to zaista tako?

Ne! Nema ih ni manje ni više nego drugde u svetu, ni manje ni više nego godinama unazad. Tzv. “navala koksaki virusa u Srbiji” je uglavnom posledica neinformisanosti, neznanja, senzacionalizma i različitih špekulacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online