Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.03.2010.
11:42
Politika A

Matične ćelije ubijaju ruske glumce

Učestale smrti poznatih ruskih glumaca od raka su posledica podmlađivanja uz pomoć matičnih ćelija, tvrdi poznati glumac Stanislav Sadaljski. ovu mogućnost ne isključuju ni vrhunski ruski lekari i akademici, ali i pored toga kozmetički preparati na bazi matičnih ćelija, se prodaju na svakom koraku.

Ana Samohina, žrtva "večne mladosti"

"Kategorično zabranjujem lekarima kozmetičkih klinika da unose u organizam matične ćelije. Uz njihovu pomoć se događa čudo, ali nakratko. Godinu, dve, organizam se podmlađuje i obnavlja. Istovremeno se provocira i rast ćelija raka koje munjevito "pojedu" organizam“, napisao je Sadaljski u svom blogu.

Svoj stav on obrazlaže navodeći sudbine četiri nedavno preminule ruske zvezde - Ane Samohine, Olega Jankovskog, Aleksandra Abdulova i Ljubova Poliščukova, koji su koristili usluge kozmetologa i podmlađivali se novom, veoma popularnom metodom. Svi su umrli od raka.

Matične ćelije zaista mogu da se pretvore u ćelije raka, smatraju eksperti i ukazuju na rizik od njihovog korišćenja za podmlađivanje. Naravno, i bez toga postoje razni faktori koji mogu doprineti razvoju raka, ali verziju sa korišćenjem tranutno najmodernijeg "eliksira mladosti“ ne treba odbacivati, smatra hirurg medicinskog radiološkog centra Ruske akademije nauka Denis Malik.

On kaže da "pouzdanih izvora koji bi dokazali da određeni proizvodi - matične ćelije ne izazivaju rak, za sada nema“, pa se zato treba uzdržati od njihove primene.

Valerij Čisov, glavni onkolog ruskog Ministarstva zdravlja kaže da "nisu do kraja izučeni svi aspekti korišćenja matičnih ćelija u farmakologiji, kozmetologiji i medicini, pa je sve moguće. Stvar je u tome što se svaka ćelija razvija po istim principima kao ljudski organizam, i prolazi čitav proces starenja. Ako se taj proces zaustavi u stadijumu mladosti, moguće je da dođe do raka“.

Ruski akademik Nikolaj Karkiščenko kaže da "matične ćelije kada se nađu u određenom organu počinju da se dele pretvarajući se u ćelije tog organa, i mogu da ga obnove. Ali one mogu da krenu i drugim putem i pretvore se u ćelije raka“.

Uprkos tim saznanjima i zakonima koji zabranjuju proizvodnju i prodaju svih preparata sa matičnim ćelijama, reklame čudotvornog sredstva za obezbeđivanje "večne mladosti“ mogu se u Rusiji videti na svakom koraku. U šali se kaže da ih jedino frizeri još ne upotrebljavaju, a koriste ih svi koji to sebi mogu da priušte.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online