Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.05.2013.
08:00
vijesti.me A

Unosite tečnost, čuvajte zdravlje

Sa porastom temperature, raste i čovekova potreba za tečnošću, preporuke je izbegavanje “konfekcijskih” sokova, gaziranih napitaka, a naročito alkohola. Najbolji izbor su voda, čajevi, sveže ceđeni sokovi i pomalo kafe.

Pijte što više vode u ovim tropskim danima, savetuju lekari
 

Čaša mlake vode, pola sata do sat pre doručka “je patentirana” u Japanu. Ta jutarnja čaša vode pomaže peristaltiku creva, olakšava izbacivanje materija urinom i budi organizam.

Posle noćnog odmora, potrebno je nadoknaditi tečnost tkivima i pomoći im da izbace toksine. U vodu možemo da iscedimo sok od polovine limuna. Gazirani napici, puno kafe i alkohol deluju kao diuretici, tako da nikako ne mogu da budu zamena za vodu i posle njih ostajete žedni čak i više nego što ste bili pre nego što ste ih popili.Limun jeste kiseo, ali obavlja važu funkciju smanjenja kiselosti krvi, pomaže da se telo snabde kiseonikom, kao i funkcionisanje enzima jetre.

Limunada - idealna za osveženje

Evo čime raspolaže limun: antioksidansi – vitamin C i još neki drugi, bioflavonoidi, elektroliti – kalijum, kalcijum, magnezijum. Još jedna napomena: voda na sobnoj temperaturi ubrzava metabolizam, a mlaka voda podstiče proces čišćenja creva. Ovo dobro znaju ljudi sa Istoka, kao i Rusi, kojima je čaša mlake vode uobičajeni napitak.

Pošto se njome podstiče izbacivanje toksina, koža dobija čist i sjajan izgled. Jedno od objašnjenja za ovaj proces je i bolje funkcionisanje limfnog sistema.

Kad jutro odmakne, a mi uletimo u brojne obaveze, tečnost je ono što će nam opet dobro doći. Preporučuje se da se voda, kao i druge tečnosti ne uzimaju u toku obroka. Ili bar da se ne uzimaju u većim količinama, jer to ometa varenje hrane. Ako baš imate želju da popijete nešto, neka to budu manje količine u manjim gutljajima.

Od hladne vode prihvatljivija je mlaka, jer ona manje ometa proces varenja. I neki mlaki čaj uz obrok može da prija vašem stomaku. Obratite pažnju da u periodima između obroka ne budete žedni. Uzmite dovoljno vode i druge tečnosti (omiljeni čaj, limunada ili drugi sveže iscijeđeni sok), pa će to učiniti da ne budete mnogo žedni ni tokom jela.

Postoje preporuke o 6 – 8 čaša vode ili 1,5 do 2 litra. Što je u ishrani više voća i povrća, a manje soli, potrebno je manje tečnosti.

Gazirani napici, puno kafe i alkohol deluju kao diuretici, tako da nikako ne mogu da budu zamena za vodu i posle njih ostajete žedni čak i više nego što ste bili pre nego što ste ih popili.

POVEZANE VESTI

Subota 04.05.2013. 19:54
"Unosite tečnost, čuvajte zdravlje " ... али не претерујте , да управо не изгубите здравље
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online