Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.05.2013.
08:00
Vestionline A

Ovako rade najgori doktori

Loše navike mnogih lekara ne samo da iritiraju, nego često vode do pogrešne dijagnoze, gubitka vremena, novca i zdravlja. Udruženje Američke akademije porodičnih lekara istražilo je u čemu lekari najčešće greše i kako mogu da unaprede svoju uslugu.

Arogantni lekar koji neće da vas sluša ili misli da ste ludi je najgora varijanta
 

Doktori koji misle da je njihovo vreme dragoceno, a vaše nije - Čekanje, čekanje, čekanje, a kad vas prime, onda ste tako brzo gotovi da je sasvim sigurno da vas čeka sumnjiva dijagnoza. Neki lekari su zaista arogantni i ne mare za pacijente, a mnogi kratke preglede opravdavaju činjenicom da imaju previše posla i da zapravo nemaju drugi izbor. Osim toga, tu je i faktor nepredvidivosti jer lekar nikada ne zna koliko će mu trebati za nekog pacijenta.

Doktori koji ne slušaju što im govorite - Druga stvar koja će vas izludeti posle dugog čekanja je sam pregled tokom kojeg vas lekar požuruje, čita novine, ignoriše, priča telefonom i nimalo ne uvažava da se jedva dočekali da uđete u ordinaciju. Bilo je slučajeva i da je lekar prigovarao pacijentu da se pretoplo obukao, pa sad on mora da čeka da se sve to skine. Istina je da neki podatak važan pacijentu nije važan i za lekare, ali ako doktor sasluša pacijenta, lečenje će ipak biti uspešnije.

Doktori koji misle da lažete ili ste ludi - Lekari vas mogu gledati zabrinuto kao da ste skrenuli s uma ili se smeškati kao da ste umišljeni bolesnik. Posebno su zabrinuti za vašu psihu ako neki testovi pokažu da je sve u redu ili sasvim drugačije nego što tvrdite. I neki će vam to i otvoreno reći. U jednu zagrebačku bolnicu je pre nekoliko godina primljena žena s jakim bolovima u stomaku. Lekari su snimku videli da je, iako u zrelijim godinama, trudna, da je dete umrlo i da je potrebna operacija. Ona je zaključila da su videli tumor jer sigurno nije trudna. Nije želela da prizna da je trudna, pa su joj poslali i medicinsku sestru koja ju je uveravala da je mogla zatrudneti i ako je sedela u istoj kadi u kojoj se kupao neki muškarac. Slučaj se završio tako što su dodatna testiranja pokazala da žena uopšte nije trudna.

Doktori koji ne konsultuju druge doktore - Ova mana posebno plaši jer dovodi do pogrešnih dijagnoza i bolnih procedura i testiranja koja pacijentu i nisu bila potrebna. Međutim, ova greška je zapravo greška koju čine i sami pacijenti jer konsultovati drugog lekara je dužnost prema vlastitom zdravlju.

Doktori koji se s podsmehom odnose prema alternativnoj medicini - Lečenje hranom, lekovitim biljem ili lečenje tumora životinjskim otrovima neki pacijenti ne žele da spomenu svom lekaru jer im je jasan njegov prezir prema takvoj "medicini". Ako ništa drugo, a onda zbog mogućih interakcija između lekova koje primate, doktor mora da zna šta sve unosite u organizam. Čak i ako smatraju da su neke metode koje je pacijent odabrao nenaučne, ismevanje ne pomaže pacijentu. Lekar koji pokazuje toleranciju može uveriti obolelu osobu zašto je neka alternativna metoda nedelotvorna ili čak i štetna po zdravlje.

Doktori koji imaju neljubaznu medicinsku sestru - Posetu i najljubaznijem lekaru može zagorčati arogantna i loše organizovana  medicinska sestra koja stoji između vas i doktora. Za neke je to bio dovoljan razlog da prebace svoj karton u drugu ordinaciju.

Ponedeljak 06.05.2013. 07:10
I doktori koji su sve to zajedno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online