Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2010.
14:04
Vesti A

Maziti, ali ne razmaziti

Roditelji greše ako su preterano popustljivi, dok suviše autoritativan stav budi kod dece otpor, a sve to može da ostavi posledice na psihičko zdravlje dece.

Vaspitanje i usmeravanje dece je jedan od najvažnijih zadataka porodice
 

Za pravilan razvoj deteta veoma je važno da mu roditelji stvore topao i prijatan dom, ali još važnije je pravilno vaspitavanje dece.

Možemo slobodno da kažemo da je porodica prva škola života u kojoj dete stiče osnovno znanje o ljudima, o njihovim međusobnim odnosima, ali i uopšte o životu kao i problemima sa kojima će se kasnije susretati.

Nedoslednost


U lošem vaspitanju retko kad nailazimo na samo jednu vaspitnu grešku, obično se radi o kombinaciji grešaka. Tako, uz maženje ili previše strog roditeljski stav dopunjeno neprestanim zanovetanjem, upoređivanje dece i učestalim promenama, čas popustljivošću, pa strogoćom, a onda odustajanjem i opet popustljivošću, od dece pravite nesigurne male ljude, a kasnije nesigurne odrasle ljude pune kompleksa.

U porodici stiče prva iskustva koja će kasnije u životu pokušati više ili manje uspešno da primeni.


Najčešća i najveća greška u vaspitanju dece jeste roditeljska popustljivost prema svojim naslednicima. Razmaziti dete ne podrazumeva, maženje i pokazivanje ljubavi kroz nežnost, već preterano popuštanje i obavljanje svih dečjih obaveza, radi zaštite, mada sve te zadatke može i dete samo da uradi.

Razmažena deca vrlo brzo pokažu na ružan način, posledice maženja. Postaju samovoljna, nesamostalna, sebična, preosetljiva, a često i nedruželjubiva jer se slabo kreću u društvu vršnjaka.

Beže od sistematskog rada, izbegavaju obaveze i uvek traže da neko umesto njih odradi posao, ma šta to bilo, posao u kući ili školske obaveze... Takva deca mogu da pate od raznih neuroza, kao što je noćni strah, ili noćno mokrenje u krevetu, grickanje noktiju, mucanje i slično.

Kada roditelji izgube strpljenje sa razmaženim i hirovitim detetom, onda prelaze na "treniranje" strogoće, uvereni da će se situacija popraviti. Strogo ili autoritativno vaspitanje primenjuju i oni roditelji koji žele brzo i bez mnogo mozganja da postignu poslušnost, baš kao i oni koji svoje dete ponekad doživljavaju kao teret, pa se prema njemu ponašaju nestrpljivo, a često i nasilnički.

Previše strogi roditelji terorišu decu, zastrašujući ih i fizički zlostavljajući. Takvi roditelji su skloni da deci prebacuju sve i svašta, stvarajući mu mane i nesigurnost. Na takvo vaspitanje dete obično reaguje na dva načina, otvoreno se suprotstavlja roditelju ili zauzima naoko pasivan stav iza kojeg se krije neprijateljstvo i nepoverenje.


Zato dobro razmislite kako ćete vaspitavati i usmeravati svoju decu, blago i bez obaveza ili ćete ih kroz igru maziti, ali i korigovati ružna ponašanja i stvarati od njega dobrog i vrednog čoveka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online