Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.02.2010.
13:09
Vesti A

Smej se, samo se smej...

Pretpostavljamo da tekstopisac čuvene pesme koju je proslavio pevač Miroslav Ilić, nije konsultovao svetske naučnike kada je napisao "Smej se, samo se smej", ali stihovi ove decenijama već popularne pesme, u svakom slučaju su najznačajniji recept, koga bi se trebalo pridržavati, posebno u periodu svetske ekonomske krize, kada su brige i stresovi uzročnici brojnih neprijatnih stresova ali i teških bolesti.

Stručnjaci tvrde da je smeh jedan od najboljih prirodnih lekova koji podmlađuje srce i mozak, ali i smanjuje bol, jača krvne sudove, povećava odbrambenu moć, ubrzava postoperativni oporavak i zato se smejte i uživajte u životu, čak i kad on nije onako idealan, koliko biste želeli...

"Smeh je najbolji i najefektniji protivotrov stresu", potvrđuje specijalista medicinske psihologije prof. dr Veljko Panović sa VMA.


"U današnjim uslovima života kada smo preopterećeni, kontaminirani stresom, sve manje je prostora za radost. Smeh je najvažniji pokretač radosti i zato se ljudi smejte što više i što grlatije i iskrenije",  kaže profesor Panović.


U jednom od poslednjih istraživanja izračunato je da se čovek prosečno u toku jedne godine nasmeje 6.205 puta. Precizno prebrojavanje pokazalo bi da se odrastao čovek u toku dana nasmeje 17 puta, što je malo u poređenju sa detetom koje, prema istom naučnom tumačenju, u smeh prsne bar 40 puta dnevno. Ova studija još otkriva i šta se događa u našem organizmu kad se smejemo od srca, ali i to da, smehom povećavamo odbranbeni organizam.

Da za naučnike smeh nije tek jedna od mnogobrojnih reakcija čoveka pokazuje i činjenica da je osnovana nova grana nauke PNEI ( psiho-neuro-endokrino-imunologija) koja proučava odnos između nervnog, endokrinog i imunog sistema. Svi ovi činioci su međusobno povezani posredstvom biohemijskih "glasnika", pa se čovek lakše razboli ukoliko je depresivan, a teže ukoliko spada u grupu "veseljaka", onih koji vole da se smeju.


Profesor Veljko Panović sa VMA, kaže da je svaki smeh delotvoran, pa bio on i veštački stvoren.


"Smeh je jedna od aktivnosti koja pokreće gotovo sve mišiće u ljudskom organizmu. Naučno je dokazano da je čak i veštački proizveden smeh odličan za zdravlje tako da je moj savet roditeljima da svoje bebe golicaju i na taj način stimulišu najveći receptor radosti u čovečjem organizmu. Doduše, i novinarski posao je jako stresan pa bih i vašim kolegama preporučio pet minuta golicanja u redakciji",  objašnjava profesor.

Saveti za sreću
 

Profesor Panović za čitaoce "Vesti" otkriva i nekoliko načina za smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja.

- Ne spavajte uz televizijski program, a pola sata pre odlaska na spavanje, razgovarajte sa partnerom, ili sami sa sobom, šta ste tog dana uradili dobro, a šta loše.

- Svakog dana pevušite svoju omiljenu pesmu.

- Sve porodice bi morale da uvedu obaveznu "porciju viceva", ali ne bezobraznih.

- I pomazite svakog dana više puta svoje bližnje, pokazujući im i dodirom da ih istinski volite.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online