Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.02.2013.
08:00
tportal, Vestionline A

Predmeti koji su leglo bakterija

Eliminišite opasne izvore brojnih bakterija, koliko već odmah! Neke bakterije poput ešerihije koli i salmonele mogu da prouzrokuju ozbiljne infekcije, a neretko se nalaze na potpuno neočekivanim mestima.

Eliminišite opasne izvore brojnih bakterija, koliko već odmah!
 

Četkica za zube

Bakterije se posebno dobro razmnožavaju u vlažnom okruženju, kao što je vaša četkica za zube, napominje Čarls Gerba, mikrobiolog sa Univerziteta u Arizoni. Osim toga, još je i studija iz 70-ih godina otkrila kako pri svakom puštanju vode u šolji, fekalne bakterije se rasprše po vazduhu cele prostorije. Zato su velike šanse da je vaša četkica za zube prekrivena mikrobima. Kako biste se zaštitili, četkicu promenite svaka tri do četiri meseca, a poklopac wc šolje spustite svaki put kada puštate vodu.


Nakit

Da li ste se nekada zapitali zašto doktori moraju da uklone nakit pre ulaska u operacionu salu? Studija iz 1997. godine pokazala je kako zdravstveni radnici koji 

Rupice na nakitu mogu biti odlično stanište mikroba

nose prstenje imaju znatno više mikroba, a čak i nakon pranja ruku na sebi imaju više mikroba od osoba koje ne nose nakit, a nisu oprale ruke. Rupice na nakitu mogu biti odlično stanište mikroba, posebno uz činjenicu da se i veoma teško čiste. Međutim, srebro je antimikrobno i zato glatki srebrni nakit može biti poprilično siguran izbor.


Prostirke za jogu

Iako brojne sportske dvorane imaju antibakterijski sprej, on se retko ili čak nikada ne koristi za dezinfekciju prostirki za jogu koje su svakodnevno izložene bosim nogama i znoju. Iako naučnici nisu nikada proučavali te prostirke, pojavile su se sumnje da se na njima nalaze bakterije otporne na antibiotike. Zato je bolje da na treninge nosite svoje prostirke.


Jastuci

Redovno perete posteljinu i jastučnice, ali kada ste poslednji put oprali jastuke? Jastuci sadrže bakterije i grinje koje mogu da uzrokuju alergije. Nekoliko studija pokazalo je kako su upravo jastuci jedan od najvećih izvora infekcija u bolnicama. Jednostavno rešenje je da ih redovno perete.

Kompjuter

U nekim slučajevima, na površini računara, posebno na tastaturi, pronađeno je više

Na tastaturi je pronađeno više bakterija nego na wc šolji

bakterija nego na wc šolji. Tokom radnoga dana za kompjuterom provedemo nekoliko sati i tipkamo po tastaturi iznad kojih se jede, kašlje, koja se dira prstima. Oni koji su zaduženi za čišćenje kancelarija ih ne čiste,jer ih smatraju privatnih površinama, zato, ako želite da izbegnete brojne bakterije, svoj radni sto i kompjuter redovito čistite antibakterijskim maramicama i sredstvima.

Torbice

Kada ih ne nosite na ramenu, torbice su uglavnom odložene na podu u restoranu, bioskopu, pozorištu, na kukici u javnom wc, nosite ih dok se vozite javnim prevozom, pa čak i kad idete kod doktora. Istraživanjem, koje su proveli ABC News i Univerzitet u

Dno ženskih torbica vrvi bakterijama, uključujući i fekalne

Arizoni, analizirano je 50 ženskih torbica. Otkriveno je da dno ženskih torbica vrvi bakterijama, uključujući fekalne bakterije i one koje uzrokuju infekcije kože. Na samo jednoj torbi naučnici su otkrili 6,7 miliona bakterija. Zato, svaku torbu treba s vremena na vreme obrisati antibakterijskim maramicama.

Benzinske pumpe

Istraživanje koje su 2011. godine proveli Čarls Gerba i Kimberli-Klark Professional otkrilo je kako 71 odsto drški na pumpama kojima točite gorivo sadrži dovoljan broj bakterija da se možete razboleti. Zato, svakako koristite rukavicu namenjenu točenju goriva a kasnije operite ruke.

Tipke na bankomatima, liftovima...

Istim istraživanjem otkriveno je kako 41 odsto bankomata, 40 odsto automata za kupovinu karata za parkiranje i 35 odsto automata ima opasan nivo bakterija. Veliku

Leglo bakterija
 

količinu bakterija kriju i kolica u prodavnicama, tipke u liftovima.

Višekratne vrećice za šoping

Svaki put nakon što ste koristili platnene višekratne vrećice za šoping operite ruke. Te vrećice ne samo da sadržavaju ostatke hrane, a posebno su opasne ako te iste vrećice koristite za nošenje korišćenih cipela, znojave odeće iz teretane ili prljavu odeću. Međutim, samo tri posto ljudi pere višekratne vrećice. "U nekim slučajevima na tim vrećicama smo našli veće količine bakterije ešerihije koli nego na nečijem donjem vešu" kaže Čarls Gerba.

Kuhinjski sunđeri

Topla i vlažna unutrašnjost kuhinjskog sunđera je idealno stanište bakterijama. Ztao se često može dogoditi da, umesto da čistite kuću, samo širite bakterije na sve strane. Srećom, to je lako izbeći. National Sanitation Foundation Univerziteta u Mičigenu savetuje da s vremena na vreme kuhinjski sunđer zagrejete u mikrotalasnoj i tako uništite bakterije. Osim toga, sunđer je preporučljivo menjati na svake dve nedelje.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.02.2013. 10:12
Супер је текст само вам фали мобилни телефон,који је далеко веће станиште бактерија него било које друго због своје топлоте !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online