Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.12.2012.
08:00
B92 A

"Trojanski konj" uništava rak prostate

Eksperimentalna terapija poznata pod imenom "Trojanski konj“ pokazala se uspešnom u eliminisanju ćelija raka prostate, saopštili su krejem sedmice britanski naučnici.

Foto: Ilustracija
 

Naučni tim ubrizgao je virus koji ubija ćelije raka kroz imuni sistem. Kada dospe u organizam, virus se umnoži i dolazi do ćelija raka uništavajući ih bez problema, objavili su naučnici u časopisu "Cancer Research". Međutim, kako prenosi BBC, istraživanja su za sada vršena samo na eksperimentalnim miševima, pa je potrebno dalje ispitivanje i prilagođavanje lečenjiuljudi.

Upotreba virusa u medicinske svrhe lečenja raka nije novost, ali najveći problem još uvek predstavlja ubrizgavanje virusa dovoljno duboko u ćelije raka, gde neće izazvati štetu po ostatak organizma, objašnjava profesorka Kler Luis sa Univerziteta u Šefildu, koja vodi pomenuto "trojansko" istraživanje.

Naime, posle hemioterapije i radioterapije kojima se rak najčešće leči, dolazi do oštećenja tkiva. To izaziva povećanje broja belih krvnih zrnaca koji pomažu pri lečenje, ali često u nedovoljnom broju. Upravo na talasu tih belih krvnih zrnaca, profesorka Luis pokušava da prenese virus do ćelija raka.

Njen tim je radio sa uzorcima krvi iz kojih su izdvojene ćelije po imenu makorfag, koje u sastavu imunog sistema napadaju "strance" u organizmu. Pomešane sa virusom, te ćelije organizmom putuju zajedno sa belim krvnim zrncima , izbegavajući napade unutar organizma.

U pomenutoj studiji miševima su ubrizgana bela krvna zrnca dva dana nakon završetka hemioterapije. U tom trenutku uneta je mala količina virusa pomešana sa pomenutim ćelijama. Kada dođu do virusa makrofagovi se mogu razmnožiti, što dovodi do znatno bržeg rasprostranjivanja virusa u ćeijama raka.

Četrdesetodnevna studija pokazala se veoma uspešnom jer su svi miševi nakon završetka tretmana bili "očišćeni" od ćelija tumora.

"Virus u potpunosti uništava ćelije i zaustavlja njihov povratak“, objašnjava prof. Luis, dodajući da ova terapija može biti od neverovatne koristi pri lečenju tumora hemioterapijom i radioterapijom.

Doktorka Kejt Holms, vođa istraživačkog odseka Britanskog centra za rak prostate izjavila je takođe da ova terapija predstavlja tračak nade i inovativnosti u lečenju raka prostate.

"Ako se terapija pokaže uspešnom i na ljudima, mogla bi da donese značajan napredak u traženju efikasnijih tretmana raka prostate koji se kod muškaraca često može proširiti i na kosti“, dodala je ona.

Rak prostate često je oboljenje u kasnijim godinama života muškaraca, ali novija istraživanja pokazuju da se sve češće javlja i kod mlađih ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online