Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.12.2012.
08:00
Mondo rs A

Kako prepoznati krizu srednjih godina?

Dešava vam se da ste ljuti, nervozni, bezvoljni, a nemate razloga? Možda prolazite kroz krizu srednjih godina. Evo kako da je prepoznate.

 Lekari kažu da je to sve normalno i da vam samo treba malo vremena, ili malo više, da se naviknete da promene
 

Do krize srednjih godina uglavnom dolazi zbog straha od starenja i neostvarenih ciljeva, osećaja da su se važne faze života završile. Kod žena prvi znaci mogu da se pokažu oko četrdesete godine, a kod muškaraca koju godinu kasnije.

Impulsivno ponašanje, nerazumna kupovina, promene radi promena, pasionirano gledanje TV programa, sklonost ka alkoholu, zaljubljivanje u mnogo mlađe osobe... prvi su simptomi koje sami ne preimećujete, ali mogu da izazovu opšte zaprepašćenje okoline.

Pored neraspoloženja, mrzovolje, razdražljivosti, postoje i kompleksni oblici ponašanja koji su karakteristični za osobe u krizi srednjih godina. Potreba da se opet dokažete jedna je od bitnih pokazatelja da je kriza počela.

Da li ste odjednom počeli da praktikujete fitnes? Na dijeti ste? Razmišljate da se podvrgnete platičnoj korekciji neog dela tela? Da li ste sebični? Više od dva "da" odgovora ukazuju na to da vas kriza srednjih godina "drma". Osim ovih pokazatelja, ima i čitav niz drugih.

Nije vam bitno kako vas vide drugi, već kako vi vidite sebe. Počinjete da primećujete da vaše telo pokazuje vidljive znakove starosti kao što je gubitak elastičnosti kože. ž

Celulit primećujete gotovo na svim delovima tela, čak i na rukama. Ništa ne jedete, a gojite se? Čak i sitne bore za vas su krupne. Mnogo vremena provodite pred ogledalom, razmišljući kako bi vaše lice izgledalo posle fejs liftinga. Visoke potpetice su postale vaš neprijatelj, sve češće kupujete baletanke?

Volite da obilazite tržne centre, ali ni u jednoj radnji vam ne odgovara svetlo. Počinje da vam smeta gužva i što jedva možete da nađete svoj broj garderobe, koji je peko noći "porastao" sa 36 na 40!

Lekari kažu da je to sve normalno i da vam samo treba malo vremena, ili malo više, da se naviknete da promene. Nema mesta panici. Razmislite o sopstvenim kvalitetima, kao i onome što vas čini srećnim. Radite na sebi i fizički i duhovno. Spremite se za novo poglavlje u životu koje, kao i mladost, ima svoje dobre i loše strane.

Uživajte u zrelosti do koje ste, napokon, stigli, iskoristite je kao prednost u odnosu na mlađe osobe koje tek čeka sve ono šte ste vi već iskusili. U poslu, ali i porodičnim i ljubavnim odnosima, sada će vam biti mnogo lakše.

Istraživanja su pokazala da je čak i seksualni život kvalitetniji u srednjem životnom dobu - žene znaju šta žele, a muškarci znaju kako da im te želje ispune.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online