Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.12.2012.
08:00
24sata.info A

Južno voće ubija ćelije raka dojke

Nova studija s kanadskog Univerziteta Vestern Ontario je po prvi put pokazala da limonoidi, prirodna jedinjenja prisutna u limunu i narandži ometaju rak dojke.

U limunu mnogo sastojaka koji mogu da spreče rak dojke
 

U sklopu studije 14 kilograma suvog semena limuna je odmašćeno i usitnjeno u prah. Devet različitih limonoida je izvađeno iz semena. Sedam je pokazalo značajnu citotoksičnost protiv ER + ćelija raka dojke, a četiri su pokazali citotoksičnost protiv ER-ćelija (smanjuje rast / vitalnosti za 44 posto).

Ispitana je i sposobnost limonoida u izazivanju smrti ćelija raka. Pokazalo se da je najpotentniji limonin glukozid. Testirali su i sposobnost limonoida da inhibiraju aromataze koja je ključna za ograničavanje estrogena, hormona kojeg ER + ćelije raka mogu koristiti za rast. Limonoidi su se pokazali kao prirodni inhibitori aromataze, i opet je, limonin glukozid bio na čelu kao najmoćniji među njima.

Dakle, limonoidi su prirodni otrov za ER + i ER- ćelije raka dojke, te istovremeno uskraćuju estrogen ER + ćelijama kojima je ovaj hormon potreban za rast.

I pomorandža ima lekovita svojstva

Sprečavanje raka dojke nije jedini razlog za konzumiranje limuna i pomorandži. U laboratorijskim eksperimentima, poput onih sprovedenih na Univerzitetu Teksas A&M limonoidi su pokazali citotoksičnost za rak debelog creva, raznih karcinoma i drugih bolesti.

Nedavna studija s parovima iz Evrope pokazala je da konzumiranje četiri ili više porcija od 150 g limuna nedeljno smanjuje rizik od raka grla za 58 posto, oralno/ faringealnog raka za 53 posto, raka želuca za 31 posto, te kolorektalnog raka 18 posto, objavili su s "Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri" u Milanu.

Skorašnja američka studija je pokazalo da žene koje konzumiraju oko 75 grama grejpa (voće ili sok) na dan imaju 22-postotno smanjenje rizika od raka dojke (u slučaju da nikada nisu koristile hormonsku terapiju). Važno je napomenuti da je potrošnja koja je donela zaštitu gotovo identična u oba istraživanja (525-600 grama nedeljno), a može se tumačiti kao minimalni nivo za odgovarajuću zaštitu od raka.

Treba konzumirati minimun 75 grama grejpfruta dnevno

Dok su limonoidi iz najnovije studije izvađeni iz semenki limuna, oni se mogu naći i u kori, celulozi i soku svih vrsta južnog voća. Citrusni sokovi sadrže oko 90 do 300 mg po litri limonoida glukozida (sok od naranče: 300 mg/l, sok od grejpa: 200 mg/l, limun ili sok limeta: 90 mg/l).

Voćka s korom sadrži do 500 mg/kg limonoida, a koštice citrusa mogu sadržati do dva posto po težini, s time da je seme grejpa najbogatije njima.

Spomenute studije pokazuju da žene koje žele da smanje rizik od raka dojke treba da konzumiraju najmanje 75 grama plodova južnog voća ili soka dnevno kao deo uravnoteženog, zdravog načina života.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online