Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.11.2012.
08:00
Mondo A

Migrena oštećuje mozak

Istraživanje sprovedeno nad oko 300 odraslih osoba, među kojima je bilo ispitanika koji imaju teže oblike migrene, ali i onih koji ne pate od ove tegobe. Rezultati istraživanja pokazali su da migrene ne povećavaju rizik od moždanih udara, ali da izazivaju oštećenja na mozgu.

Migrene ne povećavaju rizik od moždanog udara, ali izazivaju oštećenja na mozgu
 

Mozgovi svih ispitanika su skenirani dva puta, i to prvi put tokom 2000. godine, a zatim i 2009. godine. Tokom devet godina, kod žena koje pate od migrene, nastalo je više oštećenja na mozgu, nego kod žena koje ne osećaju jake glavobolje.

Holandski istraživači tvrde da žene koje pate od migrene imaju strukturne promene u mozgu, ali još nije poznato da li takve promene izazivaju migrenu ili nastaju kao posledica same tegobe, piše "Hafington post".

Migrene se češće javljaju kao ženska boljka, a istraživanja su pokazala da žene, osim jakih glavobolja, osećaju i mučninu, bolove u očima i vrtoglavice.
 

Evo nekoliko saveta kako da pobedite migrenu:

Vodite dnevnik glavobolja
Dnevnik omogućava da steknete uvid u to šta kod vas izaziva migrenu, kao i koliko se često bol javlja i koliko je jak. Kasnije na osnovu ovih podataka možete da zaključite koje protivmere najbolje deluju.

Izbegavajte sve što izaziva glavobolju
Izazivači glavobolje se razlikuju od čoveka do čoveka. Često su to stres, neredovna ishrana i poremećaji ritma budnosti i spavanja, a ponekad i nedovoljno konzumiranje tečnosti.

Mnogi glavoboljom reaguju na alkohol, dok ishrana igra znatno manje važnu ulogu nego što se ranije pretopostavljalo. Sada znamo da se pre napada migrene menja želja za hranom, slično kao i kod trudnica. Prema tome, od dijete nema nikakve koristi. Naravno, ako znate koje namirnice ne podnosite, treba da ih izbegavate.

Krećite se dovoljno

Idealno je 20 do 30 minuta sportske aktivnosti dva do tri puta nedeljno. Preporučuju se sportovi izdržljivosti, kao što je nordijsko hodanje i vožnja bicikla.

Opustite se svesno
Odlično se pokazala progresivna relaksacija mišića. Naizmeničnim zatezanjem i opuštanjem određenih mišićnih grupa opušta se čitavo telo.

Koristite prirodne preparate
Istraživanja pokazuju da ekstrakti biljaka lopuh i povratoć mogu da ublaže tegobe. Vredi pokušati i s magnezijumom, pre nego što se pređe na lekove.

Ova vrsta preventive se preporučuje osobama koje imaju tri-četiri napada migrene mesečno.

Lekovi pomažu
Interesantno je da protiv migrene deluju veoma različiti lekovi, a o tome koji će vam najbolje odgovarati odlučiće lekar. Betablokatori zapravo deluju protiv visokog krvnog pritiska , neka sredstva deluju protiv vrtoglavice, a koriste se i antikonvulzivi, preparati protiv grčeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online