Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.11.2012.
08:00
Novostionline A

Zašto je dobra kora jabuke?

Jabuku treba uvek jesti pre ili nekoliko sati posle obroka jer organizam snabdeva energijom, reguliše varenje, obnavlja crvenu floru, snižava holesterol i štiti srce.

Jabuka snabdeva organizam neophodnom energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije
 

Krilatica “jedna jabuka na dan, pa doktor nije potreban” postoji sa razlogom, jer ovo voće sadrži dosta hranljivih i korisnih materija za ljudski organizam. Za lekovitost jabuke (Malus domestica) ljudi su znali još u starom veku, a voćka koja je prema legendi stigla iz raja, između ostalog je i simbol večne mladosti.

Danas, i tradicionalna i zvanična medicina jabuku ističu kao izuzetno korisnu namirnicu koju treba jesti pre ili nekoliko sati posle obroka. Razlog je visok procenat vode (i do 90%) u kojoj su rastvoreni različiti sastojci. Kada se uzima na prazan stomak, kroz želudac prolazi za 15 do 20 minuta, dok uneta sa drugom hranom, u želucu boravi i do nekoliko sati.

Najkorisniji sastojci jabuke su u kori. Istraživači su otkrili da više od dvanaest materija iz kore jabuke inhibira, odnosno koči rast ćelija raka dojke, jetre i debelog creva. Ipak, to ne važi za jabuke koje se prskaju, jer se pesticidi zadržavaju u kori.

Štiti nerođenu decu

 

Jabuke i riba najbolje mogu da zaštite nerođenu decu od pojave astme i drugih alergijskih bolesti u kasnijem periodu života, pokazala su istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji. Naime, trudnice koje su jele jabuke i jednom ili dva puta nedeljno ribu, rodile su decu otporniju na alergijske kožne ekceme. Naučnici veruju da su za ovu pojavu zaslužni snažni antioksidansi, flavonoidi koji se nalaze u jabukama i omega-3 masne kiseline iz ribe. Nijedna druga namirnica ne daje tako efektnu zaštitu, a istraživanja su pokazala da ishrana majki u trudnoći ima veći uticaj na zdravlje respiratornih organa deteta, nego ishrana do pete godine života.

Nemački stručnjak, dr Diter Šrenk ustanovio je da konzumiranje jabuke smanjuje učestalost javljanja karcinoma debelog creva. Zapravo, jabuke i sok od jabuka podstiču biološki mehanizam kojim se tokom procesa fermentacije stvaraju antikancerogena jedinjenja.

Stručnjaci veruju da pektini iz jabuke i ekstrakta jabučnog soka doprinose povećanju nivoa jedinjenja butirat, masne kiseline koja predstavlja važnu komponentu za obnavljanje sluzokože debelog creva, kao i u zaštiti od karcinoma ovog organa.


Ako pojedemo samo dve jabuke dnevno učinili smo mnogo za svoje zdravlje. Osim obilja vode, jabuka sadrži i ugljene hidrate, dijetalna vlakna, vitamine C, A, E, B1, B2, B6, kao i beta-karotin. U njoj se krije i pravo bogatstvo minerala - kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Zahvaljujući velikom prisustvu fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam neophodnom energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije, dok beta-karotin štiti organizam od delovanja štetnih UV zraka.

Jabuka podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru, pomaže kod proliva ili zatvora. Pozitivno deluje i na srce i krvne sudove. Sprečava sakupljanje štetnih materija u krvi, snižava holesterol, sprečava začepljenje krvnih sudova i smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze. Sa samo 18 kalorija idealna je za dijetu, kalijum podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, dok vlakna stvaraju osećaj sitosti i smanjuju apetit.

Sadrži i tri grama zasitnih dijetalnih vlakana koja štite od holesterola, a kalcijum i fosfor pozitivno utiču na izgradnju kostiju i zuba. Sporim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Jabuke sadrže i sastojak kercetin, koji preventivno deluje na rak pluća i bolesti srca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online