Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.11.2012.
08:00
zenskisalon.com A

Kako da lečite prehladu?

Najobičnija prehlada se, ako se ne leči na vreme, u tom slučaju javlja kao predznak oboljenja gripa. Povišena temperatura, mada ne mora uvek biti, curenje iz nosa, bol i peckanje u grlu, kijavica, zapušen nos…su samo neki od simptoma prehlade.

Više pijte tečnost i prilagodite ishranu, neki su od saveta ukoliko se prehladite
 

Predlažemo vam par saveta kako je što pre izlečiti.

1. Mirujte - Najčešća preporuka lekara je da svaku prehladu, ma kako ona bezazlena bila, preležite, jer upravo mirovanje jača otpronost imunog sistema, pošto telo ne troši energiju na druge aktivnosti.


2. Što više tečnosti - Mnoge naučne studije su pokazale da je ovo u stvari jedna velika zabluda, jer vam neće pomoći da se rešite prehlade. Međutim, konzumacija čajeva, ceđenih sokova, uz dodatke vitamina C vam i te kako može pomoći da ublažite simptome prehlade i deluje preventivno protiv dehidratacije organizma, u slučaju visoke temperature.


3. Ne budite sami svoj doktor - Ovo se prvenstveno odnosi na uzimanje antibiotika na svoju ruku. Kod običnih prehlada, nije potrebno uzimanje antibiotika, čak ni preventivno, jer se oni koriste samo u slučaju prehlada, koje sa sobom nose i virusne infekcije. Zato pri najmanjoj pojavi simptoma prehlade, posetite svog doktora, koji ipak zna bolje od vas.


4. Domaća radinost - Ukoliko je prehlada ipak slabijeg intenziteta, mogu pomoći i neki tradicionalni "medikamenti", kao što su karamelizovano mleko (takozvani šerbet), razne vrste kompota, obloge od komove rakije ili sirćeta, koje su se pokazale kao vrlo delotvorne u snižavanju temperature.


5. Tuširanje - Ukoliko imate povišenu temperaturu, pre nego što počnete sa uzimanjem brufena ili nekog drugog leka namenjenog njenom snižavanju, pokušajte da se preznojite. Obucite se slojevito, lezite, i pokrijte se. Ukoliko vas uhvati drhtavica i oblije znoj, ne bojte se, to je znak da se telo bori protiv temperature. Zatim se odmah istuširajte mlakom vodom, presvucite i nastavite da odmarate.


6. Prilagodite ishranu - U vreme mirovanja tokom prehlade, izbegavajte tešku hranu. Jedite što više tečne hrane, koja neće opteretiti želudac i tako trošiti organizmu neophodnu energiju.


Ovi saveti vam u nekoj meri mogu pomoći, ali upamtite da je ipak prevencija najbolji lek. Vakcinišite se na vreme, jedite što više voća i povrća, unosite dodatne količine vitamina u vidu šumećih tableta, oblačite se slojevito, shodno godišnjem dobu.

POVEZANE VESTI

Petak 16.11.2012. 10:18
samo LUDa osoba i neznalica ce uzeti brufen ,brufen je prvenstveno analgetik koja se daje kada neko ima jak visceralni bol (bol u trbusnoj duplji) , sekundarno dejsvo je antipireticko .... najgore je sto u zadnjih 12 godina majne vishe taj brufen prepisuju svugde i gde treba i gde ne treba, pa cak i deci , ali ljudi , alo lekari osvestite se , kakvi ste to lekari vi koj brufen prepisujete deci ....i kao svaki lek te vrste brufen moze da izazove zavisnost ... !@#!@#
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online