Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.10.2012.
08:00
večernji.hr A

Šta sve leči limunada

Kad vam život podmetne limun, napravite od njega limunadu, poznata je američka narodna mudrost. Još ako vam otkrijemo da rešava izvesne zdravstvene probleme...

Mnogi nazivaju limun jednom od najzdravijih namirnica na svetu, ponajpre zbog velike količine vitamina C, ali i ostalih nutrijenata kao što su bioflavonoidi, pektin, folna kiselina, vitamin A, B1, B6, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, mangan...

Neko je voli, neko ne, ali činjenica je da je mnogo zdrava!
 

Pet problema koje možete rešiti limunom u "domaćoj radinosti":

1. Bubrežno kamenje. Nastaju kada urin sadrži previše soli, a nedovoljno ostalih supstanci poput citrata.

Kako limunov sok sadrži limunsku kiselinu (oko osam posto) najbolje je za bolju filtraciju bubrega dnevno popiti pola šoljlice ceđenog soka limuna razređenog u sedam šoljica vode. Možete ga zasladiti veštačkim zaslađivačima i piti svaki dan. Osim toga, trebalo bi da smanjite unos soli i jedete manje porcije mesa i ribe i pijete dovoljno tečnosti.

2. Artritis. Mokraćna kiselina se u većini tkiva, pa tako i u zglobovima, kristališe u više od 95 posto slučajeva kao natrijumov urat što uzrokuje artritis.

Da bi se olakšala bol, ukočenost i stalne upale, sok od limuna može biti vrlo koristan. Iscedite sok od pola limuna u čaši vode i popijte ga pre doručka. Pijte još jednu čašu razređenog limunovog soka pre ručka, večere i pre odlaska na spavanje.

3. Zatvor. Može biti prouzrokovan brojnim činiocima, uključujući ne-uzimanje dovoljno tečnosti, vlakana ili uzimanje previše mlečnih proizvoda.

Za lečenje zatvora limunovim sokom izmešajte kašičicu soka s čašom tople vode. Umešajte kašičicu meda i pijte svaki dan.

Ne volite limunadu, "nervira" vas?

Ako niste skloni konzumiranju limunade, jer smatrate da omekšava i oštećuje gleđ, pokušajte s ovim trikom - kada popijete limunadu, usta isperite običnom vodom pa sačekajte 30 minuta, a zatim operite zube pastom i četkicom.

4. Osetljiv želudac.

Pojeli ste obilan obrok, ali vašem želucu to baš nije po volji. Muči li vas gorušica, podrigivanje i nadutost, trebalo biste da uzmete nešto što će pomoći probavi, a to su kiseline u limunovom soku.

Pomešajte sok od pola limuna i pola čajne kašike sode bikarbone u čaši vode.

5. Grlobolja. Limunska kiselina i vitamin C iz soka daje limunu antibakterijska svojstva što pomaže ublažavanju upale. Limunov sok takođe jača imuni sistem. Sledeći put kad osetite nadraženo grlo, pokušajte sebi da olakšate muke i proterate viruse – limunadom.

Iscedite sok od limuna u šoljicu. Napunite je toplom vodom i dobro promešajte. Ispirajte grlo razređenim sokom od limuna nekoliko puta tokom dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online