Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 29.09.2012.
08:00
Beta A

Dnevno od infarkta umre 150 Srba

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok umiranja u Srbiji, a u 2011. godini od bolesti srca i krvnih sudova umrlo je više od 55.000 ljudi, rečeno je na današnjoj konferenciji povodom Svetskog dana srca, 29. septembra.

Pušenje, gojaznost i fizička neaktivnost - najčešći uzroci srčanih oboljenja
 

"Od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2011. godine u Srbiji je umrlo 55.514 osoba (25.454 muškaraca i 30.060 žena). Bolesti srca i krvnih sudova sa učešćem od 54 odsto u svim uzrocima smrti vodeći su uzrok umiranja u Srbiji", rekla je Nataša Mickovski iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Mickovski je kazala da je svaki drugi stanovnik Srbije žrtva kardiovaskularnih bolesti, a da je svaki osmi umrli bio u najproduktivnijim godinama života (25-64).

Svakodnevno u Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova umre više od 150 osoba, a oko 15.000 dece trenutno živi sa tim zdravstvenim problemima, rekla je Mickovski.

Bolesti srca i krvnih sudova mogu se kontrolisati i lečiti, jer su prouzrokovane faktorima rizika kao što su: pušenje, fizička neaktivnost, visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i glukoze u krvi, nepravilna ishrana i gojaznost.

Učesnici konferenciji su naveli da više od 80 odsto prevremenih smrti i više od 50 odsto obolevanja od srčanog i moždanog udara može da se spreči kontrolom tri bitna faktor rizika - pušenje, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

Pušenje izaziva jednu petinu svih kardiovaskularnih bolesti i pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara u poređenju sa nepušačima, rekli su učesnici konferencije.

Mickovski je kazala da je rizik za šlog (moždani udar) isti kod žena i muškaraca i da je zato bitno da se krvni pritisak redovno kontroliše i reguliše. Kako je navela, visok krvni pritisak je broj jedan kod izazivanja moždanog udara.

Jovan Košutić iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" rekao je da veliki rizik od dobijanje kardiovaskularnih bolesti kod dece predstavlja gojaznost koja je epidemijskih razmera.

"Takva deca sve više dobijaju hipertenziju (visok krvni pritisak) i to dovodi do ranog infarkta", kazao je Košutić i dodao da je zbog toga neophodna "agresivna" prevencija.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladan Đukić rekao je da je neophodno da se nastavi sprovođenje svih preventivnih programa za otkrivanje bolesti srca i krvnih sudova.

Subota 29.09.2012. 12:02
treba toj gospodji Nataša Mickovski objasniti da od faktora rizika postoji pored nabrojanih i onaj najvazniji , a to je Nesposobnost , aljkavost, protekcionizam, nezainteresovanost, itd lekara (opste prakse) da primete i preduprede bolest dok ne bude kasno. Nekim lekarima cak i kad se zalis na neke simptome ne vredi ukoliko nisi clan porodice ili prijatelj doticnog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online