Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.09.2012.
08:00
Vestionline A

U grožđu se krije tajna mladosti

Da li ste primetili da grozd koji visi na peteljci svojim oblikom podseća na srce? A svako zrno na grozdu asocira na krvnu ćeliju? To je voće koje se nalazi na zidovima egipatskih piramida, zajedno sa hijeroglifima i od kojeg je za vreme Stare Grčke počelo da se proizvodi vino. Ono je pravo čudo prirode.

Belo ili crno - svako ima svoju draž
 

Bobice grožđa su prave energetske bombe. Iako 100 g grožđa ima samo oko 70 kCal, u njima je 1 g proteina, 0,2 g masti, 1 g dijetalnih biljnih vlakana i čak 20 g ugljenih hidrata (od čega 15,5 g glukoze i fruktoze - brzih šećera, koji za kratko vreme vraćaju energiju, što je vrlo povoljno prilikom većih fizičkih i mentalnih napora).

Od vitamina, grožđe je odličan izvor vitamina C, A i grupe B (osim B12), koji su važni za metabolizam ugljenih hidrata i povoljno utiču na nervni sistem.

Minerali su brojni: kalijuma ima dosta, a natrijuma i hlora malo, što ima za rezultat snižavanje krvnog pritiska; kalcijum i magnezijum jačaju kosti; bor sprečava gubitak kalcijuma i povećava nivo estrogena, što je takođe povoljno za kosti; gvožđe i bakar su važni za starenje krvnih ćelija i za sintezu hemoglobina; tu su još fosfor i cink.

Ono po čemu je grožđe, i to više crno, čuveno su bioflavonoidi za koje možemo da kažemo da imaju više antiefekata: antizapaljenski, antialergijski i antikancerogeni; takođe smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loši holesterol.

Najviše ih je u semenkama, a upola manje u kožici. Neki od njih su: tanin (može da pomogne u lečenju virusa i tumora), antocijanini (jačaju imunitet, pospešuju probavu, regulišu rad creva), kvercetin (sprečava pojavu raka), katehini.

Još jedna zvezda - resveratrol, čuva tajnu dugovečnosti. Pomaže zdravlju srčanog mišića, smanjuje rizik od moždanog udara, učestvuje u sprečavanju malignih bolesti i može da ubrza uništavanje već postojećih ćelija raka.

Brojni antioksidansi uništavaju slobodne radikale, sprečavaju oksidaciju holesterola i nastanak arteroskleroze. Grožđe je prirodni tonik organizma: usporava starenje, čisti krv, uklanja masne naslage iz tela, jača srce, sprečava demenciju i degenerativne bolesti. Zahvaljujući crnom grožđu, povećava se nivo melatonina - hormona zaslužnog za dobar san.

Može da se jede suvo, da se pije umereno kao sok ili vino, ali je najkorisnije kada se jede sveže. Ono što je odavno zapisano u legendama o grožđu, nauka je u skorije vreme potvrdila.

Ponedeljak 24.09.2012. 23:38
rujno vino pije kraljevicu marko pola pije pola sarcu daje ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online